Alain Clark als ambassadeur bij Bevrijdingsfestival in Zwolle - Foto: PR
Foto: PR

Alain Clark als ambassadeur bij Bevrijdingsfestival in Zwolle

ZWOLLE – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de 14 Bevrijdingsfestivals hebben Alain Clark, Go Back To the Zoo en Nick & Simon benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2012. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de Bevrijdingsfestivals met een helikopter van defensie.

Tijdens hun optredens onderstrepen zij het belang van het jaarthema 2012: Vrijheid geef je door.

Al ruim 20 jaar zetten Nederlandse artiesten zich in voor de vrijheid. Dit jaar zullen dat Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo het gezicht van de vrijheid vormen op 5 mei. Als ambassadeur zullen zij alle 14 Bevrijdingsfestivals bezoeken dankzij de medewerking van defensie.

In Nederland lijkt vrijheid zo vanzelfsprekend, maar in andere delen van de wereld ervaren mensen soms dagelijks onvrijheid. De Ambassadeurs van de Vrijheid roepen de festivalbezoekers op bij te dragen aan vrijheid wereldwijd en stil te staan bij thema’s als democratie en mensenrechten.

Alain Clark
Alain Clark, popmuzikant en producer, debuteerde in 2004 met het album Alain Clark. Daarna volgden de succesvolle albums Live it out en Colorblind, met bekende hits als This ain’t gonna work en Love is everywhere. Clark maakte vooral op school kennis met de thema’s oorlog en vrijheid: “Tijdens de geschiedenislessen raakte ik geboeid door de oorlog en werd ik mij bewust van het feit dat ik in vrijheid leef. Dat vrijheidsbesef probeer ik jongeren ook mee te geven.”

Go Back to the Zoo
De broers Teun en Cas Hieltjes vormen met Bram Kniest en Lars Kroon de Nederlandse rockband Go Back to the Zoo. Teun en Cas zijn het erover eens dat het moeilijk is over onvrijheid te spreken als je gewend bent in vrijheid te leven. “Toch vinden we het belangrijk om vrijheid door te geven. Zeker in een tijd waarin niet iedereen in Nederland zich welkom voelt. Toen we een jaar of twaalf waren, speelde in ons voetbalteam een jongen uit een asielzoekerscentrum in de buurt van Nijmegen. Hij had al veel ellende meegemaakt. Na een paar jaar werd hij teruggestuurd.” Go Back to the Zoo trad ook op in Servië. “Het viel ons op dat de mensen die geen oorlog hadden meegemaakt, erover wilden praten. Maar de mensen die dat wel hadden meegemaakt hielden hun mond. Ze hadden duidelijk moeite met de verwerking van oorlogstrauma’s”, aldus Teun en Cas.

Nick & Simon
Het duo Nick & Simon brak in 2006 door met de singles Steeds weer en De soldaat. Dit laatste lied is speciaal geschreven voor de Nederlandse militairen in Uruzgan en hun familie thuis. Voor Nick & Simon is het ambassadeurschap een eer en een uitdaging. Nick: “Het voelt goed om aandacht te vragen voor het feit dat het bijzonder is om dagelijks in vrijheid te leven. Oorlog is zo oud als de mensheid en haalt het slechtste in de mens naar boven. En oorlog is dichtbij: de gruwelijkste taferelen spelen zich maar een paar uur vliegen hiervandaan af.” Simon beseft van jongs af aan dat vrijheid een groot goed is en niet vanzelfsprekend: “Met mijn klas gingen wij in Volendam naar een gedenksteen ter nagedachtenis van iemand die daar gefusilleerd was. Dat heeft enorme indruk op mij gemaakt. Ik voel mij gelukkig dat ik in een vrij land ben geboren.” Nick & Simon ervaren de vrijheid ook in hun beroep: “Daardoor kunnen wij ons creatief uiten en gaan en staan waar we willen. Vrijheid inspireert ons. Als wij ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren door vrijheid worden geïnspireerd, is ons ambassadeurschap geslaagd.”

Bevrijdingsfestivals
De afgelopen twintig jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland, met optredens van zo’n 250 bands op circa 40 podia. Elke provincie heeft een Bevrijdingsfestival, dat gratis toegankelijk is. In 2011 werden de festivals door ruim 900.000 mensen bezocht. Het ministerie van Defensie, samenwerkingspartner van het Nationaal Comité, zorgt voor helikopters, waardoor de Ambassadeurs in het hele land kunnen optreden. De festivals worden georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité. Het V-fonds maakt de samenwerking tussen de veertien festivals financieel mogelijk. Meer informatie: www.bevrijdingsfestivals.nl.

Wie treden op welk Bevrijdingsfestival op?
– Alain Clark: in Zwolle, Assen, Groningen, Leeuwarden en Almere.
– Go Back to the Zoo: in Rotterdam, Wageningen en Roermond.
– Nick & Simon: Utrecht, in Haarlem, Den Haag en Vlissingen.

De officiële hashtag voor Twitter is dit jaar is #BFS12.

Artikel delen:
Foto 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *