Officiële ingebruikneming Molen van Fakkert in Hoonhorst - Foto: PR
Foto: PR

Officiële ingebruikneming Molen van Fakkert in Hoonhorst

HOONHORST – Vrijdag 11 mei wordt de Molen van Fakkert in Hoonhorst, na een restauratie van ruim een jaar, weer feestelijk in gebruik gesteld. Tevens wordt dan het 150 jarig bestaan van de molen gevierd.

Nadat het veevoederbedrijf Fakkert verplaatst was naar een andere locatie dreigde de onttakelde molen te worden afgebroken. Een actiecomité van dorpelingen wist dat te voorkomen en slaagde erin om de molen en de molenaarswoning als rijksmonument te laten aanwijzen. Er bestaan landelijk nog slechts 6 van dergelijke complexen.

Nadat de gemeente Dalfsen gelden voor de restauratie beschikbaar stelde, werd de zoektocht voortgezet naar verdere financiële middelen. Met hulp van honderden “Vrienden van de Molen” en veel vrijwilligers uit het dorp werden tal van activiteiten ondernomen om dat punt onder de aandacht te brengen. Parallel daaraan werd, samen met de gemeente, een restauratieplan opgesteld.

Na 2 keer net een rijkssubsidie te zijn misgelopen, kwam in september 2009 het verlossende bericht van de provincie Overijssel. Het “Overijssels actieplan economische recessie 2009-2010” bleek toepasbaar te zijn.

In 2010 werden de silo`s in de molenstomp gesloopt en werd het restauratieplan aangepast aan de bouwkundige staat van de molen. De aanbesteding volgde in de zomer en in dat najaar startte de restauratie en reconstructie. In november 2011 is de restauratie voltooid, waarna de laatste werkzaamheden werden afgerond.

Nu dus, 150 jaar na de oprichting van de molen, wordt hij weer als achtkantige windkorenmolen in gebruik genomen. Bovendien is op de begane grond en eerste verdieping een herinnering in stand gehouden van de tijd dat in de molenstomp silo’s voor veevoer en een menginstallatie aanwezig waren. Dit industrieel erfgoed geeft fraai de historie van de molen weer.

Het programma van het feestweekend, tevens de nationale molendag, is als volgt:

– Vrijdag 11 mei:
15.00 uur. Het lichten van de vang door Mw. I.A. Bakker, gedeputeerde van de provincie Overijssel.
– Aanbieden jubileumboek “150 jaar Molen Fakkert Hoonhorst” door Willem de Bruijn, voorzitter van de Stichting.
– Zaterdag 12 mei, van 10.00 tot 17.00 uur:
Stekjesmarkt en openstelling molen. Het jubileumboek kan worden gekocht en er zijn optredens van Shanti koren.
– Zondag 13 mei:
Om 13.30 uur wordt de molen met een oecumenische plechtigheid ingewijd en is er aansluitend weer open huis tot 16.00 uur.

Foto 1
Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *