Brandweer Olst-Wijhe zoekt vrijwilligers

Archief foto: oms_nijenhuis_2.jpgOLST/WIJHE – De brandweer van Olst-Wijhe is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In de week van 19 tot 24 november wordt een intensieve wervingscampagne gehouden. Door onder meer bij scholen te gaan staan hoopt de brandweer vooral ook meer vrouwen te interesseren.

De wervingsactie moet niet worden opgevat als een vorm van paniek. Anders dan in sommige gemeenten zijn de vier blusgroepen in Olst, Wijhe, Welsum en Wesepe eigenlijk nog goed op sterkte. Met de extra mensen wil de brandweer vooral overdag zorgen voor meer bezetting. Extra vrijwilligers komen verder goed van pas bij de uitvoering van het inzetplan buitengebied, waar met het oog op de aanvoer van bluswater vaak extra handen nodig zijn.

,,En verder is het een kwestie van vooruit kijken. De komende jaren gaan een aantal vrijwilligers ons verlaten en dat willen graag op tijd opvangen”, zegt brandweercommandant Marcel Kluin.

In de komende wervingscampagne wil hij liefst aansturen op vrijwilligers die overdag goed beschikbaar zijn. ,,We gaan dus zoeken in andere doelgroepen. Dat kunnen (huis)vrouwen zijn, maar ook mensen die elders wonen maar in onze gemeente werken”, zo legt Kluin uit. In zowel Olst als Wijhe hebben de blusgroepen elk twee vrouwen in hun midden en dat blijkt erg goed te gaan. Ook is er een werknemer van Solvay uit Hardenberg, die in zijn woonplaats brandweervrijwilliger is en die overdag voor de blusgroep Olst beschikbaar is.

Volgens Kluin zijn de eisen die aan brandweermensen worden gesteld weliswaar pittig maar hij stelt dat de opleiding voor iedereen goed te doen is. Kandidaten moeten over een goede fysieke gezondheid beschikken en enthousiast zijn. De leeftijdsgrens voor toetreding ligt rond de midden veertig.

De wervingscampagne richt zich vooral op Olst, Welsum en Wesepe omdat daar op termijn de meeste nieuwe vrijwilligers nodig zijn. ,,In Wijhe zijn belangstellenden uiteraard van harte welkom. Daar kunnen we er ook nog wel een of twee gebruiken”, aldus Kluin. Tijdens de campagne duiken brandweerauto’s op bij scholen om vooral de moeders van kinderen te voorzien van informatie. Op vrijdag 23 november staat de brandweer op de weekmarkt in Olst, alwaar ook burgemeester Ton Strien zijn steentje zal bijdragen. Verder komt er een huis-aan-huisfolder in de hele gemeente en zullen overal affiches opduiken. Werkgevers krijgen een brief waarin wordt uitgelegd dat het hebben van brandweermensen ook voordelen biedt voor hun bedrijf.

Iedereen die geïnteresseerd raakt in het brandweerwerk kan op 11 december terecht op een informatieavond waar dieper op de materie wordt ingegaan. ,,Dan hopen we een groep over te houden waarmee we verder kunnen”, aldus Marcel Kluin. Hij hoopt in totaal tien tot twaalf nieuwe mensen aan te trekken. Zo’n groep is groot genoeg om de opleiding in de eigen gemeente te kunnen aanbieden. De brandweer Olst-Wijhe heeft in totaal een dikke zeventig vrijwilligers en vijf beroepsmedewerkers.

Bron: de Stentor

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Hallo

    ik ben ook een vrijwillergers brandwacht op curacao in jullie ben ik op vakantie bij mij zus die woont in olst wijhe.Ten aanzien dat onze opleiding is het zelfde als die van jullie. Ik wil aan jullie vragen dat jullie samen met ik een dagje kan mee lopen in jullie korps, of oefening met jullie kan mee doen. ik blijf tot hier. met vriendelijke groet.Jersinio Ricardo

  2. Dag Ricardo,
    Lijkt me geen probleem, maar mail (m.kluin@olst-wijhe.nl) dan even of bel het gemeentehuis in Olst. Ik heb nu geen contactgegevens van je!
    Marcel Kluin, cdt. Olst-Wijhe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *