October metal feest in Capellenborg in Wijhe - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

October metal feest in Capellenborg in Wijhe

WIJHE – “Ach man, we hebben Metallica in 1984 nog gezien in Oldenzaal. Hebben we samen met James Hetfield een biertje gedronken. Ineens stond hij achter ons. Een spijkerjasje aan met allemaal patches. ‘Oh sorry, excuse me’, zei hij. Hij wilde er even langs. Daarna zijn we aan de praat geraakt.

Als we dat nu aan mensen vertellen, kijken ze ons vol ongeloof aan, maar voor ons was dat een onvergetelijk moment.”

Een gesprek met Henk Cuper en Herwig Schuiling uit Wijhe, beiden 45 jaar, over heavy metal is een gesprek over jeugdsentiment. Want de liefde voor metal loopt als een rode draad door hun jeugd en latere leven. Het is dus ook niet vreemd dat de twee samen met Jaap Doorgeest, de exploitant van Grand Café ’t Spoc in Wijhe, de organisatie vormen van de eerste editie van het October Metal Fest Wijhe, dat op zaterdag 13 oktober zal plaatsvinden in het Capellenborg Theater (uiteraard zonder stoelen in de zaal).

Op het programma staan optredens van een drietal metaltributebands. Imitallica speelt alle klassiekers van Metallica, Volbeer brengt een tribute aan Volbeat en Tower of Stone speelt een set vol klassiekers van Dio en Rainbow. “We hebben heel bewust voor tribute-acts gekozen”, vertellen de heren. “Dat spreekt de meeste mensen toch meer aan dan bands met eigen nummers. Met dit programma wordt het een feest van herkenning. En laten we eerlijk zijn, Metallica, Volbeat, Dio en Rainbow zijn namen die een wat ouder publiek aanspreken. Daar hopen we ook op; dat het een grote reünie wordt!”

Enkele maanden geleden besloten de heren de stoute schoenen aan te trekken en zelf een festival te organiseren. Ze vonden een gewillig oor bij Jaap. “Ik heb niks met hardrock”, zegt deze. “Maar toen Henk een feestje hield in ’t Capellenborgtheater, stond daar een geweldige hardrockcoverband, 666 the Nightmare. Daar heb ik echt van genoten.”

Henk en Herwig waren in hun jeugd, naar eigen zeggen, de eerste echte metalheads van Wijhe. “Jochies van 12, 13 waren we”, vertelt Herwig. “Hoe we bij metal terecht kwamen? Je luisterde naar de top 100 aller tijden en wat sprong er dan uit? De nummers van AC/DC en Status Quo. Toen we ouder werden, luisterden wij naar Betonuur met Alfred Lagarde of Stampij met Hanneke Kappen en bleek er ineens nog veel meer harde muziek te bestaan. Ja, en dan als jochie na schooltijd naar Frits Willemsen in Raalte om daar de laatste metalplaten te luisteren. Daar lag dan ook het metalblad de Aardschok. Dat werd een soort Bijbel.” Henk: “En later naar de concerten van Raven en Slayer in Elckerlyc in Luttenberg en Metallica in Oldenzaal. Zo kwamen er steeds meer bands bij, die we leuk vonden. We hebben zelfs ooit een hele vrijdagmiddag door Raalte gefietst om het huis van Angus Young (de eeuwig in een schooluniform gestoken gitarist van AC/DC, redactie) te zoeken. In de Hitkrant stond namelijk dat hij in Raalte was gaan wonen. Een foutje. Dat moest Aalten zijn. En daar kwam wij dus na verloop van tijd ook achter.”

De drie hebben er vertrouwen in dat het druk wordt die avond. “De voortekenen zijn goed. Als iedereen die beloofd heeft te komen ook komt, dan wordt het gewoon een volle bak. Voor metalfans is er ook niet meer zoveel. De Bierton en Elckerlyc doen niets meer met metal, Struik is al jaren weg en De Lantaarn is failliet. Waar moet je naartoe? Wij hopen hiermee een mooi alternatief te bieden.” Ambities zijn er dan ook genoeg. Henk: “Het lijkt me geweldig om dit zo ver uit te bouwen dat we over een paar jaar hier ergens in de buurt een groot metalfestival kunnen organiseren. Of dat realistisch is, weet ik niet, maar je mag toch dromen?”

Programma
Imitallica komt uit Brabant en bestaat al sinds 2003. De heren brengen een set vol met klassiekers van de bekendste metalformatie ter wereld: Metallica. Daarbij richt Imitallica zich voornamelijk op de eerste vier platen van het grote voorbeeld: ‘Kill ‘em All’, ‘Ride the Lightning’, ‘Master of Puppets’ en ‘And Justice for All’. De platen dat de vier heren pionierden door voor die tijd ontzettend harde speed- en trashmetal te combineren met gitaarharmonieën. Het leverde volgens velen hun beste platen op.

De Deense mannen van Volbeat hebben zich, grotendeels onttrokken aan het zicht van de media, ontwikkeld tot één van de populairste metalbands van dit moment. De band speelt een geheel eigen mix van metal en rockabilly. Hoe dat klinkt? Neem gelijke delen Johnny Cash, Metallica en Life of Agony, gooi die in een blender en luister maar eens naar de muziek die er uitkomt. Volbeer brengt een eerbetoon aan het Deense voorbeeld.

De inmiddels overleden Ronnie James Dio geldt als één van de krachtigste zangers die de rock ooit heeft gekend. Hij maakte furore als zanger van Dio, Rainbow en Black Sabbath. Tower of Stone uit Ommen/Zwolle brengt een eerbetoon aan de kleine, grote man.

Voorverkoop
Kaarten à 12,50 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Grand Café ’t Spoc in Wijhe, Café Midtown in Deventer, Café de Schoenmaker in Luttenberg en Tattoo Gerrit in Zwolle. Reserveren is mogelijk op mob: 06-51939187. ’s Avonds aan de kassa kosten kaarten 15 euro. Aanvang is om 20.00 uur, de deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. Meer informatie op www.octobermetalfestwijhe.nl.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *