Zonneboom naar energieneutrale wijk Lemelerveld - Foto: PR
Foto: PR

Zonneboom naar energieneutrale wijk Lemelerveld

LEMELERVELD – Als eerste in Nederland heeft de gemeente Dalfsen de Floriade Solar Tree besteld. Dit is de eerste zonneboom in Nederland met groene bladeren en geïntegreerde zonnepanelen.

Deze bijzondere boom was te bewonderen op de Floriade. De boom wordt enige tijd na afloop van de Floriade naar Lemelerveld getransporteerd, om daar definitief te wortelen.

De zonneboom komt te staan in De Nieuwe Landen II in Lemelerveld. Deze nieuwe, gasloze, woonwijk wordt vanaf september bouwrijp gemaakt. Begin oktober start de inschrijving voor de eerste bouwkavels. De zonneboom wordt gebouwd op het kleinschalige ‘educatieve energie eiland’ midden in de wijk. De Nieuwe Landen II wordt optimaal ingericht voor zonne-energie. De zonneboom past in dit plaatje en maakt het wijkthema ‘Groen en Duurzaam’ op een creatieve manier zichtbaar.

“De zonneboom past precies in de uitstraling van de omgeving waarin hij komt te staan”, aldus verantwoordelijk wethouder Klaas Agricola. “Met de panelen wekken we zelf stroom op voor de energiezuinige LED straatverlichting in de wijk. Naast het klimaatbestendige watersysteem en diverse andere maatregelen in de openbare ruimte, nemen we als gemeente zelf ook onze verantwoordelijkheid om de wijk duurzaam en energieneutraal te maken.”

In De Nieuwe Landen II is sprake van een variatie aan bouwstijlen. Aan de noordkant van het plan wordt bijvoorbeeld een onderscheidend woonbuurtje gerealiseerd met straatnaam ‘Woeste Grond’, een verwijzing naar het verleden van het gebied. Aan deze straat komen uitsluitend woningen voorzien van zonnepanelen.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.