Sneeuwspektakel in Luttenberg start al op zaterdag - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Sneeuwspektakel in Luttenberg start al op zaterdag

LUTTENBERG – Het Sneeuwspektakel in Luttenberg start al op zaterdagmiddag. Vanaf 13.00 uur mogen kinderen zich uitleven op het Kerkenlaentie, de dorpsweide van Luttenberg. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op een slee de geïmproviseerde sneeuwhelling af en is er een sneeuwskelterbaan.

Een dag later, op zondagmiddag, vindt het daadwerkelijke Sneeuwspektakel plaats. De bedoeling is om met zoveel mogelijk Luttenbergers, jong en oud, een zo groot mogelijk sneeuwbouwwerk te maken.

Daarnaast zijn die middag de skihelling en de sneeuwskelterbaan opnieuw geopend en is er een curlingtoernooi met ietwat ongebruikelijke objecten. Wat? Dat blijft nog een verrassing. Overigens hebben de weersvoorspellingen vrijdagmiddag voor wat verwarring gezorgd. De organisatie had, na het horen van wat mindere berichten, plannen om het evenement volledig naar zaterdag te verplaatsen. Enkele media waren al ingelicht, toen de weersvoorspellingen werden bijgesteld en men toch besloot om het evenement op zondag doorgang te laten vinden. Alleen wel met de zaterdagmiddag erbij.

Het was zo maar een ideetje dat dinsdag opborrelde in het hoofd van Jan te Wierike, de uitbater van Café de Schoenmaker in Luttenberg: met zoveel mogelijk dorpsgenoten een grote sneeuwsculptuur bouwen in het Kerkenlaentie. Zondag 27 januari gaat het, als de sneeuw blijft liggen, gebeuren. Een oproep aan andere dorpen om ook mee te doen, heeft in elk geval een potentiële deelnemer opgeleverd. In Mariënheem bestaan plannen om zondagmiddag ook een sneeuwbouwwerk te maken in het centrum (bij de Koenjer). Aangezien er nog van alles geregeld moet worden, is deelname echter niet zeker.

Hulp
Loonbedrijf Grefelman heeft inmiddels alle sneeuw op het landje op een hoop geschoven. Diverse jongeren uit Luttenberg, bouwvakkers die in de vorstverlet zaten, hebben belangeloos meegeholpen om zoveel mogelijk extra sneeuw naar het landje te brengen. Jeugdgroep Aksie heeft ook meegeholpen en zorgt zondag bovendien voor muziek. “Dat is het mooie”, vertelt Jan. “Iedereen haakt spontaan aan. Het idee heeft ontzettend veel losgemaakt in Luttenberg.”

Alle Luttenbergers, jong en oud, zijn zondag vanaf 14.00 uur welkom op het Kerkenlaentie. Met wat machinale assistentie moet de hoop heel hoog kunnen worden. “Als iedereen een schep meeneemt, komen we vast een heel end.” De bouwers krijgen allemaal een gratis kom snert aangeboden door Grefelman en De Schoenmaker.

Wat de sneeuwsculptuur gaat voorstellen, weet Jan nog niet. Verwacht in elk geval geen al te kunstzinnige resultaten, want hierbij geldt vooral: ‘size does matter’. Jan hoopt ook op de hulp van vele van zijn stamgasten. “Die kunnen zich een middagje weer helemaal kind voelen. Ach, dan weet je hoe het gaat. Het zou, als het sneeuwbouwwerk klaar is, zo maar eens uit kunnen draaien op het grootste sneeuwballengevecht van Salland.”

Foto 1
Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *