Dampen, deinen en donderjagen op Broeklandse feest - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Dampen, deinen en donderjagen op Broeklandse feest

BROEKLAND- Traditioneel barst in eerste weekeinde van de bouwvak het Broeklander Feest los. Het motto: ‘Dampen, deinen en donderjagen.’ De organisatoren afficheren nadrukkelijk de gemoedelijke sfeer en nodigen iedereen uit om van 19 tot en met 22 juli te ervaren wat een kermis in Salland nou zo bijzonder maakt.

“De warme”, zo noemen ze in Broekland hun zomerkermis. De Broeklanders vieren immers aan het eind van de winter ook een Kôle Kermse. De warme is echter het oudst. Al 92 jaar maakt het onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis in het honderdjarige kerkdorp. De bijnaam “warme kermis” nemen de organisatoren letterlijk. ‘Het moet dampen’, zegt voorzitter Wout Groot Koerkamp.

 

Gratis toegang

Dampen, deinen, donderjagen is het credo. Daar hoort een volle tent bij. Om dat te bereiken, houden ze in Broekland trouw vast aan een principe: gratis entree. Preses Groot Koerkamp: ‘Natuurlijk, als we zaterdagavond vijf of tien euro entree heffen, dan harken we makkelijk tienduizenden euro’s binnen. Maar dat extraatje heeft een prijs. Het kost sympathie en sfeer.’ Bestuurslid Toby de Haan vult aan: ‘Dan komt de tent achter Heras-hekken te staan, je staat in de rij voor de kassa, je komt allerlei beveiligers tegen en je kunt niet lekker met een biertje in de hand uitwaaieren over het kermisterrein.’ Kortom: het gaat ze in Broekland om de sfeer en een lage drempel maakt deel uit van hun feestfilosofie. Opvallend: de gratis toegang staat niet onder druk door de aanhoudende crisis. Groot Koerkamp: ‘Integendeel. Door de crisis groeit bij ons de overtuiging om het feest voor iedereen betaalbaar te houden.’

 

Bökkers

Een hoogtepunt in Broekland is de Uitmarkt op zaterdag: een rommelmarkt die als een lint door het dorp slingert. Tussen de kraampjes duiken verrassende acts op. Ook op zaterdag staan de trekkerslepwedstrijden op het programma. Tijdens en na de wedstrijden is het gezellig toeven op het kermisterras (zie kader). Op zondag is er de hilarische spelshow Wie Hef De Bokse An? Drie teams strijden in een arena om eeuwige roem en dorpsprivileges. Aan het eind van de show speelt Bökkers. Deze band speelt zoals Normaal dat deed in hun vroege jaren. Inmiddels scoort de band, die bestaat uit gelouterde muzikanten uit Heino en Luttenberg, ook met eigen werk. Hun album Morramottamotta is door recensenten lovend ontvangen. Singles als “De Neuze” en “Het is ow moeder niet” slaan aan en hun optredens zijn onverminderd roemrucht. Op dezelfde zondagmiddag zorgen MmoozZ en Die Tolle Leute voor deinende vloerplanken. Die Tolle Leute brengen schlagers met een vette knipoog en traden onder meer op bij het Coen und Sander Fest in de Heineken Music Hall.

 

Ook het traditionele vermaak houdt een plek op de feestkalender. Denk aan de Kermisloop op zondagmorgen. Deelnemers kunnen vanaf 11 uur starten voor een loop over 1, 3, 5.5 en 10 kilometer. De Playbackshow, elders al jaren uitgestorven, trekt in Broekland zelfs op maandagmorgen een bomvolle tent. De laatste wedstrijd van het feest is, al 92 jaar lang, de stoelendans. Voorzitter Groot Koerkamp: ‘Dát vinden we mooi hè? Traditionele, Sallandse gemoedelijkheid combineren met een groot feest waar toch duizenden mensen op af komen.’

 

 

<kader>

Ssst: de tip van de kenners…

 

Dé geheime tip (vertel het vooral niet verder) voor kermisgangers: het overdekte zomerterras. Elke middag geopend en vooral op zaterdag is het hier bal. Zo is er een wijnproeverij en gaan vistraiteur Roescher en cateraar Weerink langs de tafels met hapjes. Bloemen en planten (Broekland is het enige tentfeest met een eigen hovenier!) geven het terras een warme aanblik. DJ’s draaien gezellige achtergrondmuziek op “keuvelvolume”. Een muzikaal intermezzo wordt verzorgd door Johnny & The Gangsters of Love. Denk aan een Cadillac, aan bakkebaarden en rock & roll op smeerolie. Ondertussen vermaken de kinderen zich prima in het zicht van het terras op opblaaskastelen, in de zandbak of in de ballenbak. Allemaal gratis uiteraard. Of ze kopen voor een paar euro een kaartje voor één van de kermisattracties. Voor papa en mama liggen op het terras gezelschapsspelletjes, ballen, rackets en ander materiaal klaar om lekker mee te “donderjagen”. Hoeft niet, mag wel.

Het terras is zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandagmiddag geopend.

 

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *