Nieuwe Drank- en Horecawet: geen alcohol onder de 18! - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Nieuwe Drank- en Horecawet: geen alcohol onder de 18!

RAALTE – Op 1 januari a.s. treedt de nieuwe Drank- en Horecawet in werking. Vanaf dat moment mag aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer worden verkocht. Ook dus geen zwak alcoholische dranken als wijn en bier. Jongeren onder de 18 jaar mogen ook geen alcohol bij zich hebben.

De reden is duidelijk en belangrijk: de rijksoverheid wil op deze manier jongeren beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling. Drankgebruik in de puberteit en bij jong volwassenen kan de opbouw van de hersenen beschadigen. Ook wil de overheid de overlast terugdringen die drinkende jongeren kunnen veroorzaken.

De gemeente Raalte handhaaft de Drank en Horecawet en is voorbereid om in het nieuwe jaar te controleren op de leeftijdsgrenzen. Er komt geen overgangsjaar voor 16- en 17-jarigen. Zowel jongeren als verkopers riskeren een boete of andere maatregelen als zij de wet overtreden.

Deze week krijgen alle verkopers van alcohol en alle ouders van jongeren tussen de 15 en 18 jaar een brief van de gemeente over de nieuwe wet. “We gaan eerst voorlichten en daarna gaan we waarschuwen en handhaven”, aldus wethouder Gosse Hiemstra. “Deze wetswijziging is omschakelen voor alle partijen”. De gemeente Raalte gaat voor de nieuwe norm: “in deze gemeente wordt door jongeren meer gedronken dan in omliggende gemeenten”. Extra reden dus om in te zetten op de nieuwe norm van 18 jaar. Het voorkómen dat jongeren alcohol kopen en drinken zien wij als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, ouders, jongeren zelf, scholen, alcoholverkopers en andere maatschappelijke partijen.’

Voor 1 juli 2014 moet de gemeente een Preventie- en Handhavingsplan vastgesteld hebben. Daarin staat niet alleen hoe de wet wordt gehandhaafd, maar ook met welk beleid binnen de gemeente wordt gewerkt aan het voorkómen van alcoholgebruik en –misbruik.

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak gaat ook naar 18 jaar. Verkopers worden strafbaar als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren zelf worden niet strafbaar gesteld.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *