Herdenken en gedenken met schooljeugd uit Broekland - Foto: PR
Foto: PR

Herdenken en gedenken met schooljeugd uit Broekland

BROEKLAND – Woensdag 2 april a.s. gaat een aantal Veteranen op pad met leerlingen uit groep 8 van basisschool Gerardus Majella uit Broekland. Een paar weken geleden is burgemeester Piet Zoon op bezoek geweest bij deze leerlingen. Samen hebben zij een vervolg gegeven aan het project ‘WO II’ dat dit schooljaar op het lesrooster staat.

Op 2 april wordt een route gefietst langs de oorlogsmonumenten. De route start om 9.00 uur vanaf het gemeentehuis en gaat naar de Joodse Begraafplaats, de voormalige synagoge, het Indië – Nieuw Guinea monument en als laatste het WO II monument.

In de raadzaal wordt daarna ruim de tijd genomen vragen te stellen aan de aanwezige Veteranen. Ook aanwezig in de raadzaal is een gastspreker vanuit het Herinneringscentrum Kamp Westerbork die de WO II van dichtbij heeft meegemaakt en vragen kan beantwoorden. Aan het einde van deze bijeenkomst wordt de jeugdburgemeester van Raalte officieel geïnstalleerd door het bestuur van Oranjevereniging Raalte.

Het Historisch Centrum Overijssel overhandigt tijdens deze morgen twee nieuwe edities in de serie ‘Oorlog in Overijssel’, te weten ‘Oorlog in Heino, Laag Zuthem en Lierderholthuis’ en ‘In gedachten, Stolpersteine in Raalte’. De eerste uitgave wordt overhandigd aan burgemeester Piet Zoon en aan de nieuw geïnstalleerde jeugdburgemeester.

 Op 4 mei is een delegatie van de leerlingen uit Broekland, waaronder de jeugdburgemeester, aanwezig bij de Dodenherdenking in Raalte.

Elk jaar werken basisscholen met veel enthousiasme en respect mee aan het project  ‘Herdenken en Gedenken’. Het blijven vertellen van met name de eigen ervaringen van de Veteranen maakt veel indruk bij de leerlingen. Belangrijk daarbij is ook dat de leerlingen antwoord krijgen op de vraag waarom het belangrijk is om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken en op 5 mei onze bevrijders te bedanken.

 

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *