Vrijheid, blijheid bij de Caveriders - Foto: PR
Foto: PR

Vrijheid, blijheid bij de Caveriders

LUTTENBERG – “Weet je, ik ben eigenlijk helemaal geen clubmens. Ik ben niet zo van: ‘vind je mijn motor mooi, dan vind ik de jouwe ook mooi’. Maar op uitnodiging van een paar maten ben ik een paar keer mee geweest met de Caveriders. En nu ben ik lid, net zoals mijn vriendin. Hier is het vrijheid, blijheid en gezellig.

Heb je zin, ga je mee; blijf je liever thuis, ook geen probleem!” Gerson uit Raalte vat de sfeer bij de Luttenbergse motorclub kernachtig samen. De Caveriders is bovenal een gezelligheidsclub. Maar ook een club die er vol voor gaat en de begane grond van de Schietkelder bij Café de Schoenmaker in Luttenberg heeft omgebouwd tot clubhuis in American roadhousestjil.

Om iedereen kennis te laten maken met de club, het nieuwe honk en de sfeer houden de Cave Riders op Hemelvaartsdag een feestdag met tal van activiteiten. Tevens is de dag bedoeld als viering van het 35-jarig bestaan. Al is dat wel iets te vroeg. Erg veel archiefmateriaal over de oprichting is er niet, zelf kwamen ze, wat oprichtingsjaar betreft, uit op eind jaren zeventig, maar enkele leden van het eerste uur houden het op begin jaren tachtig. Maakt niet uit, feest is feest, daar doen ze ook verder niet moeilijk over.

Gerard Oosterlaar (Höllenboer) stond samen met enkele maten aan de wieg van de Grotrijders (zoals de club tot halverwege de jaren negentig heette). “Ik zat op kamers in Amersfoort”, herinnert hij zich. “Ik moest afrijden met de auto. Ik was de weg nog niet op of de examinator trapte me op de rem. Toen had ik het helemaal gehad met m’n rijlessen. Wat later kon ik een motor kopen en dat heb ik gedaan. Ik als stoere jongen naar Luttenberg. Trots natuurlijk. En daar trok die motor natuurlijk veel bekijks. Het duurde niet lang of wat maten van me hadden er ook eentje gekocht. Daarna besloten we een club op te richten.”

Gerard kan zich de eerste vergadering nog goed herinneren. “We zochten een honk. Hennie van de Schoenmaker (toenmalige kroegbaas van de Schoenmaker, red) zei dat we wel bij hem konden komen. Hij kon een deel van het café afzetten met schermen. We hadden een Luttenberger gevraagd om de beelden die hij met zijn videocamera bij de races op Isle of Man had opgenomen te laten zien. Hartstikke mooi, maar op die band stond ook nog wat anders. Ik zal het nooit vergeten: The Zipshow. Een pornografische Italiaanse show. Nou, dat viel natuurlijk in goede aarde. Een lawaai dat we hadden, een lol! De andere gasten in het café hoorden ons tekeer gaan en wilden ook naar binnen. Dat mocht natuurlijk niet. De tweede vergadering liep het storm. Iedereen wilde lid worden!”

Ook toen was het vrijheid, blijheid. Af en toe een ritje maken of een weekendje weg naar bevriende clubs of een motortreffen en vooral veel gezelligheid in het clubhuis bij de Schoenmaker. Maar de vrijblijvendheid zorgde ervoor dat het ledental na verloop van tijd naar beneden liep. Het was Luttenberger Henk Oortwijn die weer nieuw leven in de vereniging wist te blazen. “Die golfbeweging is er altijd geweest”, stelt Barrie Wispels, de huidige voorzitter van de club. “Het ledental blijft op en neer gaan. Zo’n drie, vier jaar geleden leek de vereniging opnieuw dood te bloeden. Toen hebben we het er met elkaar over gehad: wat doen we, als we blijven modderen, houdt het vanzelf een keer op of gaan we er voor. Toen hebben we voor het laatste gekozen.”

Aanvankelijk nog bij Elckerlyc, maar de plannen van de club bleken niet te combineren met de recente vernieuwbouw van het gemeenschapscentrum. Geen probleem overigens, de Caveriders organiseren er nu elk jaar een metaltribute-avond. “Die ons ook weer geld heeft opgeleverd om de Schietkelder bij de Schoenmaker te verbouwen”, vertelt Barrie. “Daar zijn we de afgelopen maanden druk mee bezig geweest.” Het resultaat is een prachtig clubhuis (dat ze delen  met de Luttenbergse schietvereniging) met veranda. Met een interieur van robuust hout en veel motormaterialen waant de bezoeker zich in een ruig Amerikaans bikercafé.

Ruig of niet, Barrie benadrukt de laagdrempeligheid. “Het ligt op het moment allemaal wat gevoelig omdat er in Nederland problemen zijn met enkele motorclubs. Hebben wij verder niks mee te maken. We zijn net zoals die overgrote meerderheid van motorclubs een gezelligheidsclub.” Gerard vertelt: “Toen ik mijn motor had gekocht voelde ik me een hele kerel. Leren jackie aan. In Amersfoort had je een kroeg voor de wat ruigere bikers. Ik ernaartoe. Ze keken me aan. ‘Jochie, wat doe je hier, daar is het gat van de deur’. Ik heb snel mijn biertje opgedronken en ben weg gegaan. Een tijdje later belandde ik bij een ander café waar een clubje bikers op het terras zat te drinken. Ze vroegen de barman om de rekening. Die legde een papier neer op hun tafel. Een van die bikers gooide er zonder te blikken of blozen een enorme dolk in. Toingggg! ‘Ja’, zei hij. ‘Het waait nogal.’ Toen had ik zoiets van: ‘Ik weet het niet zo met die bikers!’”

Dan gaat het bij de Caveriders dus allemaal wat anders. “Het maakt ons ook niet uit wat voor motor je hebt”, stelt Barrie. “Amerikaan of Japanner, ze zijn allebei welkom. Helemaal niets moet. We hebben fanatieke leden en minder fanatieke leden. Geen enkel probleem. Iedereen moet doen waar ie zich goed bij voelt. Het bier staat klaar en onze maandelijkse clubavonden zijn voor iedereen toegankelijk. Juist in deze roerige tijden is het goed om te laten zien wat je doet. En het werkt ook. De reacties op het nieuwe honk zijn super. We hebben er al meerdere nieuwe leden bij gekregen. We hebben nu ruim zestig leden, we zitten weer in een stijgende lijn. En met dit nieuwe honk moeten we die lijn nog jaren vol kunnen houden. We gaan er weer volledig voor!”

De feestdag op Hemelvaartsdag staat in het teken van Amerika. Er staan diverse mooie en bijzondere motoren en auto’s opgesteld; Pinstripe Ep uit Heino laat zijn kunst zien; Stocked T(w)o zorgt voor akoestische rock, er is een barbecue, een kids corner, een presentatie van Racing de Hollandsche Jongens en meer, veel meer. Aanvang is om 12.00 uur. De dag wordt ook gebruikt om geld in te zamelen voor Stichting Energy 4 All, een stichting die zich inzet om onderzoek naar de bestrijding van stofwisselingsziekten te financieren. Er is een loterij en een veiling. Zo kunnen de bezoekers bieden op een automatenspoeling bij Autobedrijf Kleinlangevelsloo (ter waarde van 350 euro), tatoeagebonnen voor Tattoo Gerrit en Skin FX en een autoservicebeurt bij Autobedrijf Mol.

 

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *