Prins Willem Alexanderschool start met de Bibliotheek op School - Foto: PR
Foto: PR

Prins Willem Alexanderschool start met de Bibliotheek op School

OLST – Op maandag 26 mei tekenden Jannie Kelder, directeur van de Prins Willem Alexanderschool in Olst en Frederique Westera, directeur van de Bibliotheek Olst-Wijhe een samenwerkingsovereenkomst voor het leesbevorderingsprogramma ‘de Bibliotheek op school’ (dBos).

Jannie Kelder licht de samenwerking toe: “Onderzoek wijst uit: “Lezen is van groot belang”. Wie veel leest presteert beter op school en in de maatschappij.

Als school richten wij ons in het nieuwe schooljaar op voortgezet technisch lezen en leesbevordering. Daarin past “de Bibliotheek op school” uitstekend. Want naast goed technisch kunnen lezen is leesbevordering en leesplezier minstens zo belangrijk. Een rijke leesomgeving creëren waarin ieder kind een boek kan vinden dat bij zijn of haar leesniveau past en aansluit bij de interesses. Daar moet je natuurlijk voor gaan! Want de basis voor lezen is leesplezier! Kinderen moeten al die geweldige boeken kunnen lezen die er geschreven zijn. Door te lezen kun je je laten meenemen door het verhaal in het boek. Er gaat een wereld voor je open! En bovendien is de taal in boeken veel rijker dan de taal van alledaagse gesprekken. Deze boekentaal verrijkt de woordenschat van kinderen.

Daarbij spelen ouders, leerkrachten , maar ook andere kinderen een grote rol. Als er minimaal een kwartier per dag vrij gelezen wordt op school en /of thuis leest een kind in een jaar tijd bijna 1,2 miljoen woorden.(Mol 2010) Op school starten we elke dag met lezen waarbij ook de leerkracht leest in zijn of haar boek. Daarmee motiveer je de kinderen en geef je het goede voorbeeld. Maar ook heel veel voorlezen, met elkaar praten over boeken en elkaar enthousiasmeren zijn goede werkvormen. Twee leerkrachten volgen de cursus “Open boek” en  maken samen met de Bibliotheek een leesplan waarin nog meer activiteiten beschreven worden. Op die manier krijgt het leesonderwijs een centrale plaats in de school. Na de zomervakantie wordt een ouderavond georganiseerd over het belang van lezen en voorlezen. Want ouders spelen hierin ook een grote rol.

Samen met de dBos, die er voor zorgt dat wij een gevarieerde, actuele boekencollectie binnen handbereik hebben en de vele tips en tools die wij van hen krijgen hopen wij van alle niet-lezers lezers te maken!

Het landelijk programma van ‘de Bibliotheek op school’ is een strategische aanpak die het plezier in lezen vergroot en de leesvaardigheid van kinderen meetbaar verbetert. Bibliotheek en school trekken samen op en het leesplan staat centraal. De Bibliotheek verzorgt een cursus Leesbevordering voor leerkrachten, de schoolbibliotheek wordt verbeterd, er worden nieuwe werkvormen ingezet en activiteiten georganiseerd.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.