Herken de signalen van ouderenmishandeling - Foto: PR
Foto: PR

Herken de signalen van ouderenmishandeling

IJSSELLAND – Ouderenmishandeling komt veel voor; in Nederland gemiddeld bij 1 op de 20 ouderen. Ouderen die slachtoffer zijn van mishandeling vragen niet snel om hulp. Ze schamen zich voor de mishandeling of zijn bang dat ze de hulp verliezen. GGD IJsselland en Kadera aanpak huiselijk geweld stellen daarom dat het belangrijk is om als familielid, mantelzorger of professional de signalen van ouderenmishandeling te herkennen.

Er is sprake van ouderenmishandeling als een oudere lichamelijk, geestelijk of financieel schade wordt toegebracht door een familielid of verzorger. Of wanneer de oudere verwaarloosd wordt en niet de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Addy Kok, beleidsadviseur bij GGD IJsselland: “Soms gaat het om ontspoorde zorg. De zorg voor de oudere vraagt dan te veel van de mantelzorger. Hij of zij kan dan bijvoorbeeld gaan snauwen, de oudere te hardhandig vastpakken of vastbinden om even rust te hebben. Vaak helpt het dan als de mantelzorger ondersteuning krijgt van bijvoorbeeld thuiszorg. Soms worden er expres grenzen overschreden door verzorgers of familieleden. Slaan, stelselmatig kleineren, isoleren of het plunderen van de bankrekening van de oudere horen daarbij.”

Het is belangrijk om de signalen van ouderenmishandeling of ontspoorde zorg te herkennen:

  • De oudere geeft onsamenhangende en tegenstrijdige verklaringen voor lichamelijke verwondingen, maakt een depressieve en verwarde indruk, ziet er onverzorgd uit en de huishouding is verwaarloosd, krijg geen gelegenheid om alleen met andere mensen te praten of is geld of spullen kwijt.
  • De verzorgende of pleger geeft onsamenhangende en tegenstrijdige verklaringen voor verwondingen, toont zich onverschillig voor het welzijn van de oudere, is overbelast, probeert andere mensen buiten de deur te houden of scheldt of schreeuwt tegen de oudere.

GGD IJsselland en Kadera aanpak huiselijk geweld hebben een ‘Signalenkaart ouderenmishandeling ontwikkeld’. Deze signalenkaart is recent naar verschillende organisaties in de regio IJsselland verstuurd . Wilt u graag een signalenkaart ontvangen, dan kunt u bellen naar GGD IJsselland via 038 – 428 16 24.

Bij ouderenmishandeling en ontspoorde zorg is het belangrijk alert te zijn en signalen met elkaar te delen. Bewustwording en de problemen bespreekbaar maken zijn de eerste stap. De situatie stopt pas als iemand wat doet.

Kadera geeft voorlichtingen en trainingen ‘Signaleren ouderenmishandeling’. Tijdens de bijeenkomsten leren deelnemers wat ouderenmishandeling is, hoe ze kunnen signaleren en waar ze kunnen melden. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die contact heeft met ouderen. Dit zijn mantelzorgers, buren, vrienden, maar ook professionals die met ouderen werken.

Tot nu toe hebben honderden professionals en mantelzorgers al een training ‘Signaleren ouderenmishandeling’ gevolgd. Yvonne Matser-van ’t Oever, preventiemedewerker bij Kadera: “Deelnemers zijn positief over de training. Ze geven aan dat ze zich meer bewust zijn geworden van de problematiek en alert zijn op risicofactoren en signalen die mogelijk wijzen op ouderenmishandeling en ontspoorde zorg. Ook geven ze aan dat ze de signalen bespreekbaar maken.”

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.