Broeklander Feest barst los op 18 juli - Foto: PR
Foto: PR

Broeklander Feest barst los op 18 juli

BROEKLAND – Traditioneel barst in het eerste weekeinde van de bouwvak het Broeklander Feest los. Het motto is: Met Maak’n! De organisatoren afficheren nadrukkelijk de gemoedelijke sfeer en nodigen iedereen uit om van 18 tot en met 21 juli te ervaren wat een kermis in Salland nou zo bijzonder maakt en waarom nu iedereen dit wil Met Maak’n!

De ‘warme’, zo noemen ze in Broekland hun zomerkermis. Want laten we niet vergeten dat de Broeklanders op het eind van de winter ook de Kôle Kermse vieren. De warme is de oudere broer van de koude kermis. De bijnaam ‘warme kermis’ nemen de organisatoren letterlijk, want vorig jaar met een temperatuur van zo’n 35 graden op de maandag was het ook echt ‘de warme’.

Het Broeklander Feest begint op vrijdag 18 juli met het kinderprogramma dat dit jaar als thema ‘sport’ heeft, en als onderdeel de bekende ballonnenwedstrijd. Om 21.00 uur kan het feest echt losbarsten met de band Jewelste en DJ Sander. Een goed begin van een mooi weekend. Op zaterdagochtend kan men al weer vroeg een wandeling maken over uitmarkt. Want ja, wie kent het niet? Een rommelmarkt die als een lint door het dorp slingert.

De zaterdagmiddag staat weer in het teken van de trekkerslepwedstrijden, vlakbij het feestterrein aan het Pereland, en natuurlijk is er tegelijkertijd ook de kinderrommelmarkt. De avond wordt afgesloten door X-Static en DJ Sander. X-Static heeft een uitgebreid repertoire van de nieuwste tophits tot tijdloze klassiekers en van stoere rock tot zwijmelende ballads. Zoals ze zelf zeggen: “Een optreden van X-Static zul je je nog lang herinneren” Dat belooft dus nog wat! Na een spetterende avond beginnen we zondagochtend met de kermisloop. Deelnemers kunnen vanaf 11 uur starten voor een loop over 1, 3, 5.5, of 10 kilometer. Natuurlijk ontbreekt ook de  hilarische spelshow ‘Wie Hef De Bokse An?’ niet. Drie teams strijden in een arena om eeuwige roem en dorpsprivileges. In de feesttent zorgen The Dirty Daddies op zondagmiddag voor deinende vloerplanken. Dames kunnen bij hen zelfs via de website huwelijksaanzoeken doen.

De maandag staat toch een beetje in het teken van de traditie. Denk aan bijvoorbeeld aan de Playbackshow, elders al jaren uitgestorven, maar in Broekland trekt het zelfs op maandagmorgen een bomvolle tent. De middag staat weer in het teken van het beachvolleyballen en het doel schieten. De organisatie verklapt alvast dat de finales worden gespeeld in de arena op het kermisterrein. Zo kunnen alle bezoekers de finales goed vanaf de tribunes bekijken. Direct na de finales zullen de DJ’s op het terras er een mooi feestje van maken waarbij het zand flink van de lijven kan worden geschud. De afsluitende activiteit is de stoelendans, dit jaar alweer een 93-jarig fenoneem in Broekland.

De beruchte sandwichborden van de Broeklandse Kermis, wie laat zich daar niet ieder jaar door verrassen? Dit jaar staat het thema ‘iedereen komt’ centraal. Want dàt is wat we willen, dat iedereen komt. Gezellig keuvelen met oude bekenden  en, ja, ook om je vakantie in te luiden. Want wat is de beste manier om je vakantie mee te beginnen? Inderdaad, met een goed feest. Het Broeklander Feest is een feest met gezelligheid, eentje met een geweldige sfeer en één waarbij iedereen komt. Enne jij toch ook?

Wanneer je toch nog twijfelt (wat we ons niet kunnen voorstellen) denk dan ook aan de gratis toegang, het hele weekend (echt waar!). Want dat is waar we in Broekland koste wat het kost aan vasthouden: gratis entree. Dus ook in 2014 betaal je voor het Broeklander Feest geen toegang, dus ook niet op de zaterdagavond. De organisatie vindt dat entree vragen ten koste gaat van de toegankelijkheid van het feest. De mensen met een kleine portemonnee wordt zo ook de kans geboden om naar het feest te komen. Doordat het feest zo laagdrempelig is, komt dat weer ten goede van de sfeer op het feest.

Dè geheime tip  (vertel het vooral niet verder) voor kermisgangers: het overdekte zomerterras. Elke middag geopend en vooral op zaterdag is het hier bal. Zo gaat vistraiteur Roescher tafels met hapjes. Planten en dit jaar vooral veel bloemen (Broekland is het enige tentfeest met een eigen hovenier!) geven het terras een warme aanblik. Ondertussen vermaken de kinderen zich prima in het zicht van het terras op opblaaskastelen, in de zandbak of in de ballenbak. Allemaal gratis uiteraard. Of ze kopen voor een paar euro een kaartje voor één van de kermisattracties. Voor papa en mama liggen op het terras gezelschapsspelletjes, ballen, rackets en ander materiaal klaar om lekker mee te “donderjagen”. Hoeft niet, mag wel.

De kermisgangers worden in het zonnetje gezet door ‘het complimententeam’. Dit team bestaat uit twee enthousiaste dames die zowel de terrasgangers als uitmarktbezoekers verrassen met de leukste complimenten. Meneer Pauw zal op het terras zorgen voor een lekker stukje muziek. Hij wordt getypeerd als ruim 2 meter muziek op een krukje! In het verleden beroemd in Nederland met Boomboom & the Babymakers en de Used 2 B’s. Meneer Pauw is muzikaliteit op de vierkante meter, in relaxte interactie met zijn publiek. Hebben terrasgangers speciale verzoeken? Geen probleem voor meneer Pauw.

Ook komt er op het terras een hoek waar aan een waterpijp kan worden ‘gelurkt’. Is dat niet illegaal? Zeker niet. In de waterpijp worden legale kruiden gebruikt die de terrasgangers in oosterse sferen moet krijgen (we zijn ten slotte in het oosten van het land). Dit gebeurd allemaal onder begeleiding van professionals

Broeklander Feest heeft zijn eigen app voor Android smartphones en Iphones. Wat de app zo speciaal maakt is dat gebruikers hun eigen ‘selfies’ en video’s in de app kunnen üploaden en met andere gebruikers kunnen delen. Een zogenaamde #FEESSIE-functie. Zodat iedereen via de app kan zien met welk mooi meisje je staat te flikflooien; met welke vriendinnen je nu weer de beest uithangt; welke oude buur je nu weer bent tegengekomen en al zo niet meer. Men kan deze foto’s en video’s zowel op de app en op Broeklanderfeest.nl terugkijken. Broeklander Feest draait om de gezelligheid en om het ‘Met Maak’n’, zo kan men het dus met iedereen delen.

Tevens kan alles aan ‘App’ (werktitel: ‘Wat heje te vroagn?’) op de app gevraagd worden. Want deze app kun je vragen stellen, waarop je dan een gepast antwoord krijgt. Ook bevat de app de meest handige informatie en een afvinkrad waar je met je vrienden aan kunt draaien. Bijvoorbeeld, ga een harinkje eten bij mevrouw Roescher.

De app is twee weken voor Broeklander Feest te downloaden in de App store van Apple en de Play store van Android.

18.30 uur                                Kinderprogramma met als thema “Sport”

18.30 uur                                Ballonwedstrijd

21.00 uur                                Feestavond m.m.v. Jewelste en DJ Sander

 

Zaterdag 19 juli 2014

9.30 uur                                  Kinderprogramma met als thema “Sport”

10.00 uur                                Jeugdsurvival

10.00 uur                                Uitmarkt/rommelmarkt

11.00 uur                                Trekkerslep

13.00 uur                                Kinderrommelmarkt

14.00 uur                                Gezelligheid voor jong en oud op het kermisterras

14.00 uur                                55 + programma

21.00 uur                                Feestavond m.m.v. X-Static en DJ Sander

 

Zondag 20 juli 2014

10.00 uur inschrijving            Brommer-, oldtimer- en solextocht (vertrek bij De Hoppe)

11.00 uur                                Kermisloop

11.00 uur                                Fietstocht (vertrek bij de Hoppe)

14.30 uur                                Wie hef de bokse an

17.00 uur                                Feestmiddag m.m.v. The Dirty Daddies en DJ Sander

 

Maandag 21 juli 2014

10.30 uur                                Playbackshow

11.30 uur                                Prijsuitreiking straatversiering

13.30 uur                                Kinderprogramma met als thema “Sport”

13.30 uur                                Beachvolleybal

13.30 uur                                Schoorsteenveegbedrijf Gait Middelkamp penalty bokaal

20.00 uur                                Stoelendans o.l.v. het Broeklandse straatorkest

21.00 uur                                Feestavond m.m.v. Hooked on Red Delicious en DJ Sander

Artikel delen:
Reactie 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *