Oranje zondagmiddag de dominante kleur - Foto: PR
Foto: PR

Oranje zondagmiddag de dominante kleur

BOSKAMP – Een spontane actie tijdens het Zomerfestival in Boskamp heeft maar liefst 1.250 euro opgebracht voor Stichting KiKa. Het bedrag werd zondagmiddag symbolisch overhandigd op het terras van het dorpsfeest. Honderden, veelal in oranje gestoken, bezoekers keken toe.

Want oranje is die middag de dominante kleur op het terrein. Hoewel je zeker niet uit de toon valt zonder oranje kledij, is het merendeel van de bezoekers gestoken in oranje shirts, jurkjes of anderszins. Ook de spuuglelijke juichpakken van Roy Donders blijken populair. Je wordt er zelfs op aangesproken als je geen oranje draagt. “Geen sprankeltje oranje, zie ik”, merkt een bezoeker op die bij de ingang van het terrein een bevriend stel tegenkomt. Natuurlijk tot hilariteit van het tweetal dat meteen opmerkt dat hun criticaster zelf ook geen oranje aan heeft. “Maar dat zit hier in”, kaatst de man de bal meteen terug, een plastic tas presenterend.

De heren van de Houthakkers Roadshow verzorgen bij de zijkant van het terras een doorlopende presentatie kettingzagen. De spaanders vliegen in de rondte. Heel wat anders vliegt er in de rondte op een andere plek op het terrein. Daar moet het kersverse echtpaar Wesley en Claudia hun trouwopdracht van de maten volbrengen. Twee zwembadjes zijn gevuld met een bruine smurrie en aan het tweetal de taak om geblinddoekt er ieder tien speelgoedvarkentjes uit te vissen. Claudia gooit driftig met de modder. Maar ja, ze kon zoeken tot ze een ons woog, er bleken (heel bewust) maar negen varkentjes in het zwembadje gegooid te zijn.

Rond kwart over vier volgt de uitreiking van de cheque aan KiKa. “Het ontstond vrijdag”, vertelt Gerrit Brockotter namens de organisatie. “Voor een act tijdens de playbackshow had Ineke Hekman een schilderij gemaakt van André Hazes. Ze stelde zelf voor om het te veilen voor een goed doel. Geen probleem natuurlijk. Tijdens het juryoverleg ging het schilderij onder de hamer. Het begon met 10 euro, dat werd 15 euro en ineens bood een ondernemer 100 euro. Toen konden drie anderen niet achterblijven. Zij boden allemaal 250 euro. Die vierde ging voor dat bedrag ook overstag. Dat was dus 1.000 euro van Autobedrijf van Vreden, Drukkerij Manuel Graphics, Schildersbedrijf Harleman en Fixet Olst. We besloten echter dat we met het Zomerfestival ook een bijdrage moesten doen, dus hebben we er nog eens 250 euro bijgelegd. In allerijl hebben we contact gezocht met Kika. Een collega van mijn vrouw, Bertha Bilderman, is een vrijwilligster van KiKa en zij kon zondagmiddag wel. Mooie actie geworden, zo!”

Brockotter toont zich dik tevreden over het verloop van het feest. “Qua weer hebben we het enorm getroffen, alleen zondagochtend een bui, maar daar hebben we geen last van gehad. Aan de Greppeltocht op donderdag deed een recordaantal van 170 deelnemers mee en het kaarttoernooi in de tent trok ook zo’n honderd mensen. Vrijdagavond was het volle bak tijdens de playbackshow en ook zaterdagmiddag was het lekker druk op het terrein. Wel jammer dat er ten opzichte van vorig jaar vier teams minder meededen aan de zeskamp, maar de drukte en de sfeer waren er niet minder om. Ook rond het ‘varken aan het spit’ was het weer druk. Negentig kilo vlees, schoon op, helemaal opgepeuzeld.”

De zaterdagavond trok circa duizend bezoekers naar de Boskamp. Peter Beense kreeg het voor elkaar om rond kwart over tien al te zorgen voor de eerste polonaise. “Toen hij begon stonden er zo’n tweehonderd mensen in de tent. Die Beense zei tegen het publiek dat hij niet eerder wilde beginnen dan dat iedereen naar voren kwam. En dat gebeurde. Echt, en om tien voor half elf stond de keet vol! Kom daar tegenwoordig maar eens om, normaal gesproken komt het pas rond half elf op gang!”

En dan de zondag. De dag van Nederland-Mexico. Twee grote schermen aan weerszijden van het podium staan klaar voor de wedstrijd. Brockotter is een beetje zenuwachtig. “Natuurlijk hopen we dat Oranje wint. Kijk, ikzelf heb weinig met voetbal. Maar wat als Oranje verliest? Misschien gaan sommige mensen dan wel naar huis. Voor het feestje en de sfeer is winst echt veel beter. 30EuroLive staat er klaar voor! Als Oranje wint, wordt het voor hen een inkoppertje.”

Brockotters zenuwen waren dan wel terecht, maar gelukkig wist Oranje zich toch naar een overwinning te knokken. Het resultaat: feest in de tent, waar de thriller door vele honderden mensen werd bekeken. 30EuroLive mocht het die avond afmaken voor een gewillig publiek. “Ze zijn hier volledig door het dolle”, vertelt Brockotter telefonisch. “Je kent de mensen niet weer!”

 

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.