Derde editie Metal Fest Wijhe  in Cappellenborg Theater - Foto: PR
Foto: PR

Derde editie Metal Fest Wijhe in Cappellenborg Theater

WIJHE – Het Capellenborg Theater in Wijhe vormt op zaterdag 25 oktober de locatie voor de derde editie van het October Metal Fest Wijhe. Op het programma staan optredens van een drietal metaltributebands. Zwammstein speelt nummers van Rammstein; Imitallica brengt een set vol met klassiekers van Metallica en Black Rose richt zich op het oeuvre van Thin Lizzy.

                            

Het October Metal Fest Wijhe is een initiatief van de Wijhese metalfans Herwig Schuiling en Henk Cuper. Zij hebben daartoe hun krachten gebundeld met Jaap Doorgeest van Gasterij Nijlant en Grand Café ’t Spoc. Het Capellenborg Theater wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot concertzaal. Geen stoelen dus. De afgelopen twee edities brachten telkens vele honderden mensen op de been.

Rammstein geldt als één van de grootste metalbands ter wereld. De heren brengen een unieke combinatie van bombastische industrial, opzwepende metalriffs, shockrock en zware, galmende zang. De bandleden kan een zeker popgevoel niet worden ontzegd. Ze hebben namelijk een neusje voor herkenbare melodieën. Maar ook voor show, want Rammstein maakt er live een feest van met ontzettend veel vuureffecten, seksuele referenties en verwijzingen naar het fascisme. Dat bracht de band in het verleden wel eens in de problemen, maar het is een publiek geheim dat de heren (allemaal afkomstig uit linkse milieus) het met een confronterende knipoog bedoelen.

Zwammstein is Nederlands eerste Rammstein tributeband. De heren brengen de muziek en show van hun Teutoonse helden met zo veel mogelijk vuur en passie als maar mogelijk is.  De combinatie van de sound en uitstraling, lichtshow en pyro-effecten zorgt voor een unieke ervaring. Natuurlijk speelt de band alle hits van Rammstein, maar ook de wat minder bekende tracks ontbreken niet.

Metallica is sinds de grote doorbraak in 1991 (de titelloze vijfde plaat, ook wel bekend als ‘The Black Album’) de absolute metaltopper. De band scoorde hit na hit, maar het zijn juist de platen van voor de grote doorbraak die zich tot klassiekers hebben ontwikkeld. Kill ‘em all, uitgebracht in 1983, maakte de band tot lievelingetjes van de metalunderground. Nog nooit eerder speelde een metalband zo snel en zo agressief. Metallica stond daarmee aan de basis van de trash/speedmetal. Op ‘Ride the Lightning’, uitgebracht in ’84, wist de band dat geluid te combineren met melodieuze gitaarharmonieën om dat kunstje in ’86 te perfectioneren met ‘Master of Puppets’. Met het verlies van bassist Cliff Burton, die in ’86 omkwam bij een busongeval, kwam een einde aan de meest creatieve periode van de band. Jason Newsted bleek een waardige vervanger, maar Metallica was definitief veranderd.

Op verzoek van veel bezoekers van voorgaande jaren, heeft de organisatie voor de tweede keer de Brabantse band Imitallica weten te strikken. Imitallica brengt werk uit het hele oeuvre van Metallica, maar richt zich vooral op de eerste vijf platen (naast de eerder genoemde albums ook ‘…And Justice for All’). De Brabantse band heeft bovendien aangekondigd om dit jaar zeer veel werk van ‘Master of Puppets’ te spelen.

Thin Lizzy mag dan niet de bekendste metalband ooit zijn, maar had in de jaren zeventig en begin jaren tachtig toch aanzienlijk succes in Europa, Azië en Amerika. En niet alleen bij metalheads. Want de band rond de charismatische zanger/gitarist Phil Lynott en drummer Brian Downey ontwikkelde zich tot lieveling van de serieuzere muziekliefhebbers. De band wist stevige rock te vermengen met melodieuze gitaarharmonieën, pop, blues, soul en zelfs voorzichtige invloeden vanuit de Ierse folk (alhoewel de heren zich later distantieerden van hun gimmickhit ‘Whiskey in the Jar’, een oude Ierse pubtraditional). In ’83 viel de band uit elkaar. Phil Lynott (een man van uitersten: rocker en womanizer, maar ook invloedrijk muzikant en gevoelige poëet) overleed in ’86 aan de gevolgen van zijn stevige rock ’n roll-levensstijl. Een aantal oud-leden van de band treedt nog steeds op onder de naam Thin Lizzy, maar een Lizzy zonder Lynott is niet ‘the real deal’.

Black Rose brengt alle klassiekers van het grote voorbeeld.

Kaarten voor het October Metal Fest Wijhe zijn à 15 in de voorverkoop verkrijgbaar bij Grand Café ’t Spoc in Wijhe, Café Midtown in Deventer, Café de Schoenmaker in Luttenberg, Schulten Lederwaren in Raalte, Café d’Olde Wettering in Lierderholthuis, De Smulbaai in Heino en Gerrit’s Tattoo Studio in Zwolle. Reserveren is mogelijk op mob: 06-51939187. ’s Avonds aan de kassa kosten kaarten 17,50 euro. Aanvang is om 20.00 uur, de deuren zijn geopend vanaf 19.00 uur.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *