Skimmers actief bij betaalautomaten stations - Foto: Politie IJsselland
Foto: Politie IJsselland

Skimmers actief bij betaalautomaten stations

OMMEN/DALFSEN – Begin juni kreeg de politie IJsselland een aantal meldingen van skimmen bij de kaartjesautomaten bij stations in Ommen en Dalfsen. Mogelijk dat er meer gedupeerden zijn.

Van een aantal nietsvermoedende klanten werden de gegevens van de de bankpassen gekopieerd tijdens de pinbetaling van vervoersbewijzen.

Bent u slachtoffer geworden van skimmingpraktijken?

  • Meld bij uw bank dat u (mogelijk) slachtoffer bent geworden van skimming en laat uw bankpas(sen) blokkeren.
  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • Van bankpassenfraude doen de banken centraal aangifte.
  • De banken vergoeden in de meeste gevallen de schade van het skimmen.

Met skimmen of skimming wordt het onrechtmatig kopiëren en/of bemachtigen van pinpasgegevens bedoeld. Het skimmen bestaat uit het kopiëren van de magneetstrip die op de achterzijde van uw bankpas zit.

Om te kunnen skimmen, bouwen criminelen in een onbewaakt ogenblik een pinpasautomaat om. Er wordt dan een valse voorzetmond gemonteerd, waarmee de gegevens van uw pas kunnen worden afgelezen. Een minicamera of vals toetsenbord wordt geïnstalleerd waarmee men uw pincode kan afkijken. Later wordt de pas nagemaakt en wordt er geld van uw rekening afgeschreven, meestal in het buitenland. Vaak is er aan de buitenkant van de automaat niet te zien dat de geldautomaat ‘omgebouwd’ is.

Banken hebben onlangs weer maatregelen genomen door onder andere de pasmond van de automaten aan te passen en te beveiligen. Het dievengilde blijft echter creatief dus controleer altijd of de pasmond overeenkomt met de afbeelding op de automaat. Scherm ook altijd de hand af waarmee u de pincode intoetst. Hiermee voorkomt u dat iemand met of zonder camera de pincode af kan kijken.

Bij een aantal grote winkelbedrijven en bouwmarkten heeft zich in 2007 een nieuwe manier van skimmen voorgedaan. Hierbij wordt in een onbewaakt ogenblik of tijdens een inbraak een betaalautomaat van het bedrijf omgewisseld of een chip ingebouwd waarmee zowel de pincode als de gegevens van de bankpas worden vastgelegd. Na een bepaalde tijd wordt de chip verwijderd of het apparaat weer ingewisseld waarna de criminelen hun slag kunnen slaan. De banken en de bedrijven hebben inmiddels maatregelen genomen om deze manier van skimmen tegen te gaan.

Nog enkele tips:

  • Let goed op bij het pinnen van geld uit een geldautomaat. Zit het mondje goed vast?
  • Probeer zo veel mogelijk binnen (in gebouwen) te pinnen.
  • Ziet u een afwijking aan het toetsenbord, waarschuw dan zo spoedig mogelijk het bankpersoneel.
  • Zorg dat niemand uw pincode kan afkijken. Scherm de hand af waarmee u de pincode intoetst met uw andere hand.
  • Laat u door andere mensen niet afleiden tijdens het pinnen.
Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *