Internationale artiesten tijdens Stoppelheane 2008

Internationale artiesten tijdens Stoppelheane 2008

RAALTE – Muzikaal knallen deed het Stöppelveld (de Domineeskamp) tijdens de Stöppelhaene afgelopen jaren al, maar dit jaar zullen alle records worden verbroken. Vrijdagavond 29 augustus komt vanuit Canada niemand minder dan de band White Cowbell Oklahoma met hun ‘cowpunkcountryrock’n roll’ (opnieuw) Raalte onveilig maken.

En een dag later op zaterdagavond 30 augustus zal vanuit Engeland Maybe Winehouse, volgens velen de beste Amy Winehouse tributeband ter wereld, naar het muzikale hart van het 57-ste Sallandse Oogstfeest afreizen.Waarmee het muziekprogramma op de drie verschillende podia (Buitenpodium, Sallandse Herberg en de Feestfabriek met elk hun eigen sfeer) dit jaar een internationaal tintje heeft gekregen. Nationale toppers als SCRUM, Plork & de Aannemers, Beethoven, Lijn 7, DJ Patrick Kicken, Thomas Berge, Bouke, Martin Dams en De Rosentaler maken het programma met voor elk wat wils compleet. Net als afgelopen jaren is de toegang tot het Stöppelveld vrijdag- en zaterdag helemaal gratis. Na het spectaculaire startschot op donderdagavond (met de beste Nederlandse band van het afgelopen decennium Bløf, maar ook Leaf, Kraak & Smaak, de Sjonnies en Nick & Simon, de voorverkoop loopt als een trein) dendert het programma dus vrijdag en zaterdagavond gewoon door.

Afgelopen jaren waren ze al een absolute sensatie op onder meer Dauwpop en Ribs&Blues en sindsdien is hun reputatie alleen maar groter geworden. Als echte ‘rednecks’ en cowboys uit Texas, maar afkomstig uit Canada, maken ze de internationale podia (en zeker de eerste rijen voor het podium, bezoekers zijn gewaarschuwd!) onveilig. Dat gebeurt met een combinatie van strakke rock’n roll (geïnspireerd door the Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd en Mötorhead) en heel veel ongein. Een heuse meloen-act die met een motorzaag aan schijfjes gezaagd wordt, jongleren met vuur, het zijn maar enkele voorbeelden. Clem, Sgt. Rock, Hollis, Chainsaw Charlie, the Cousin who hat no Name, Bubba Lee Phett, Sheriff R.F. Horton, Jesse, Jessup H. Christ en Dingo von Deveraux zullen vrijdagavond 29 augustus Raalte opnieuw onveilig maken.

Rock en spektakel is deze vrijdagavond op het Buitenpodium van het Stöppelveld toch al het motto. Want de maffe Canadezen krijgen gezelschap van hun Nederlandse tegenhangers SCRUM en Plork& de Aannemers.

Bezoekers van het Stöppelveld vorig jaar praten nog altijd over het optreden van ‘Plork en de Aannemers’. Geen enkele muzikale richting, visie of bouwkundige aanpak, zo zegt het gezelschap zelf. Voeg daar een halfblinde en altijd stomdronken styliste aan toe en het is een muzikale freakshow. Van ABBA via André van Duin naar de Kaiser Chiefs, voor ‘Plork en de Aannemers’ is niets is te gek. Op veler verzoek dit jaar wat later op de vrijdagavond.

Ook de ‘working class heroes’ van SCRUM komen deze vrijdagavond (weer) naar Raalte voor een stevige portie ‘powerfolk’. SCRUM is zingen, springen, euforie, vrijheid en een snippertje weemoed in een pakkende mix van Schotse en Ierse traditionals en eigen werk, omschreven als `ass-kicking gitaarrock met Schotse en Ierse invloeden’. Compleet met bagpipes en Schotse vlaggen.

Het leek de organisatoren van het Stöppelveld niet verstandig om Amy Winehouse zelf bloot te stellen aan de vele (alcoholische) verleidingen van het Sallands Oogstfeest, maar de zes Britten van de tributeband Maybe Winehouse zullen zaterdagavond 30 augustus wel al haar bekende hits laten horen. De up tempo ska- en soulnummers van een Winehouse op haar allerbest zullen ook op het Stöppelveld indruk maken. Net als op de tientallen Europese podia, clubs en festivals waar de band met veel succes opgetreden heeft. Voor een goede oude ‘singalong en dance’, zo vindt het gezelschap zelf.

Van Winehouse naar Beethoven is zaterdagavond op het Buitenpodium van het Stöppelveld maar een klein stapje. De zes leden van Beethoven maken van elk optreden een sensatie. Of het nu in Nederland (vorig jaar ook op het Stöppelveld), Duitsland, Portugal, Curaçao of Azië is, de muziek werkt magnetiserend op het publiek. De band zorgt voor een echte multimediashow met plasmadisplays, projectieschermen en live cameraregistratie door meerdere, op afstand bedienbare, roterende camera’s. Die beelden worden ter plekke gemixt door een VJ.

Kenmerk van het afgelopen jaren al zo succesvolle Stöppelveld is dat de drie verschillende podia elk hun eigen programmering en sfeer hebben. Waarbij het voor de bezoekers soms (heel) moeilijk is om te kiezen, maar waarbij velen, soms tot hun eigen verbazing, bij heel verschillende artiesten blijven ‘plakken’. Omdat de toegang zowel vrijdag- als zaterdagavond gratis is kan er naar hartelust rondgekeken en geluisterd worden. Want groot feest voor jong en oud is het elke dag en zeker ‘s avonds op het hele Stöppelveld.

In de vorig jaar helemaal nieuw aangeklede Sallandse Herberg ligt het accent op Nederlandstalig en het betere piratenwerk. Vrijdagavond zetten niemand minder dan Thomas Berge, Martin Dams en Bouke deze tent op stelten. Terwijl De Rosentaler er een echt Oktoberfest van maken met volkstümliche blaasmuziek, feestmuziek van o.a. de Klostertaler en de Zillertaler Schürzenjäger en dansnummers als ‘I can see clearly now’, ‘Copacabana’ en ‘Ein Festival der Liebe’.

Zaterdagavond arriveert met de eigen Cadillac Fleetwood Limousine uit 1986 de band Lijn 7 met een veelzeggend motto: Gas erop, dak eraf! Lijn 7 is een supercoverband met een repertoire dat naast Nederlandstalige knallers bestaat uit Engels-, Frans- en Duitstalige classics, een hoop gimmicks en dat alles met een vette knipoog. Van ‘Hey Jude’ tot ‘Smoorverliefd’ en van ‘Deze vuist op deze vuist’ tot ‘Non non, rien n’a changé’.

Op diezelfde zaterdagavond zal niemand minder dan DJ Patrick Kicken in de Feestfabriek in actie komen. Kicken is al sinds 1995 op de radio te horen. Van 1995 tot 2003 werkte hij bij 3FM en sinds de zomer van 2004 bij Radio Veronica als opvolger van Jeroen van Inkel.

Tot afgelopen voorjaar maakte hij daar het razend populaire ochtendprogramma ‘Kicken wordt wakker!’. Naast zijn radiowerk is Kicken al 18 jaar in clubs, discotheken en op festivals te horen. Zo was hij onder meer actief op Dauwpop 2008 in Hellendoorn.

Alle informatie over het uitgebreide muzikale programma van het Stöppelveld 2008 is na te lezen op www.stoppelhaene.nl.

Foto's 3
Internationale artiesten tijdens Stoppelheane 2008
Internationale artiesten tijdens Stoppelheane 2008
Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *