Column: Monumentale humor in gemeente Raalte

door Lauk Bouhuijzen – De gemeente Raalte heeft wel gevoel voor humor. Alle inwoners van de gemeente worden namelijk opgeroepen om monumenten aan te melden. Na pakweg een halve eeuw ongeveer alles gesloopt te hebben wat ook maar een beetje oud leek, moet de gemeentelijke monumentenlijst nu weer flink uitgebreid worden.

Misschien is het wel bedoeld om de laatste paar vergeten monumentale gebouwen te achterhalen zodat die snel weggesaneerd kunnen worden. Want geen ambtenaar of bestuurder wil een tweede ophaalbruggentrauma oplopen. Stel je voor dat er weer zo’n spandoek met een zwaar beledigende tekst wordt opgehangen. De kwetsbare zieltjes van ambtenaren zouden daar niet tegen kunnen. Maar misschien is er wel een oplossing waar iedereen vrede mee kan hebben.

Laten we de Leeren Lampe voordragen als monument. Dat staat maar te verloederen en dreigt ten onder te gaan. Al valt het aantal ingegooide ramen eigenlijk nog mee. De discobussen vertrekken, heel verstandig, aan de andere kant van het dorp, zodat nu alleen nog maar bij ROHDA de ramen zijn ingegooid. Maar als monument zou je mooie dingen met de Lampe kunnen doen.

Een permanente expositie over het ooit zo bloeiende caféleven van Raalte. Met authentieke attributen zoals asbakken, dienbladen en bierglazen. Hopelijk zijn die nog niet allemaal verkocht, c.q. gesnaaid door de laatste bezoekers. Zo nu en dan een tijdelijke expositie, goed passend in dit tijdsbeeld, over de vele gevaren van alcohol. Zeker de eerste paar jaar wil de schooljeugd daar vast en zeker nog even langs gaan. Op zondagmiddag een beschaafd koffieconcertje met een klassiek strijkje, dat trekt dan ook niet het verkeerde publiek. En verder wat kunstzinnige cursussen zoals blokfluit spelen en koken. Gericht op de traditionele vette hap van het vroegere uitgaansetablissement. Iedereen blij en de familie Oosterlaar uit de brand. Dan hoeft die tenminste niet wekelijks meer een ander verhaal op te hangen tegenover de lokale media.

Behalve de Lampe kan ook de parkeergarage wel op de monumentenlijst.Dat scheelt meteen ook flink wat geld. Op de gemeentepagina werd onlangs aangekondigd dat de garage drie dagen dicht zou zijn in verband met vervanging van de hard- en software. Dat zal niet door slijtage gekomen zijn, maar waarschijnlijk is er sprake geweest van ernstige roestvorming. Maak er een ondergronds monument van over het thema ‘Hoe leuk is het om gemeenschapsgeld uit te geven’ en zet daar topstukken als de Gouden Eikel en de stadsmuur op de Herenhof neer. Het wordt vast drukker dan nu.

Lauk Bouhuijzen

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Op dringend verzoek van een lezer; het is beter om de parkeergarage dood te zwijgen. De kids van zijn vriendin kunnen er nu nog naar hartelust skeeleren zonder het risico te lopen om onder een auto te komen, zo heerlijk rustig is het er nu altijd. En natuurlijk wil ik die kids hun plezier niet ontnemen, al is de kans dat het drukker wordt net zo groot als de kans dat de bebaarde parkeercontroleur Prins Carnaval wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *