Column: Kerstgevoel

christmas.jpgdoor Lauk Bouhuijzen – Je wordt er wel eens moe van, de manier waarop je deze dagen het kerstgevoel door de strot gedrongen krijgt. De krant schrijft alleen nog maar over candlelight, moonshopping, kerstmusicals, kerstacties en een te grote kerstboom in Raalte.

Het weerbericht gaat over de vraag of het een witte kerst wordt. Als je een nummertje moet trekken in stampvolle winkels, is er een kerstbal aan de automaat geplakt. Omroepen denken creatief te zijn door elk programma te omlijsten met kerstmuziek en sneeuwvlokken. Al was er wel een commerciële omroep die een War Weekend programmeerde.

Met oorlogsfilms waarbij per minuut meer doden vielen dan er gemiddeld ballen in een kerstboom hangen. Je gaat zo’n film dan bijna leuk vinden. Een gesneuvelde militair in Afghanistan is in deze tijd ook erger dan in de bouwvak. En vermoeide winkeliers dragen kerstmutsen die bijna net zo groot zijn als de wallen onder hun ogen.

Als je de voortuin niet vol in het kerstlicht zet, wordt in de buurt gedacht dat je stroom afgesloten is. Of dat je misschien wel een moslimfundamentalist bent. Het is dat al die brandende versiering zo heet is, anders zou je wel eens even willen proberen of swaffelen echt zo stompzinnig is als de beschrijving luidt.

Meneer pastoor is razend druk met de voorbereidingen voor zijn jaarlijkse optreden in de nachtmis met als motto ‘Welkom thuis’. Voor mensen die normaal heel trots zeggen niks met het geloof te hebben maar nu waar voor hun geld eisen. Dat het kerstfeest kerkelijk gezien eigenlijk niets bijzonders is, zul je geen geestelijke horen zeggen. Die zijn al lang blij dat de kerk weer eens vol zit en de collecteschaal niet bij het eerste briesje wierook wegwaait.

Soms mopperen de bezoekers van de nachtmis zelfs als er bij de kerststal in de kerk geen kerstman met rendieren staat. Die vervelende kerstman kom je toch al overal tegen. En waag het niet te zeggen dat het gewoon de kindse versie is van Sint Nikolaas die vroeger door de Amerikanen van ons gejat is. Alles staat deze dagen in het teken van het heilige moeten.

Kerstmis moet gezellig zijn. Kerstmis moet sfeervol zijn. En een hoogtepunt van het jaar worden. Moeten, moeten, moeten dus. En elk jaar meer, meer, meer. Waar is onze nuchterheid gebleven? Daar moet ik maar eens over nadenken als ik de kerstboom optuig, de kerstviering in de tuin ophang en de kerstkaartjes ga schrijven. Want dat moet van de geliefde gade. En in deze kersttijd moet je daarover geen ruzie krijgen.

Lauk Bouhuijzen

Artikel delen:
Reactie 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *