Solomon Burke naar Raalte tijdens Ribs & Blues 2009 - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Solomon Burke naar Raalte tijdens Ribs & Blues 2009

RAALTE – Met het vastleggen van ‘The King of Rock & Soul’ Solomon Burke voor Pinksteren 2009 heeft Ribs & Blues een absolute wereldtopper in huis gehaald. Het optreden op festivalterrein de Domineeskamp in centrum Raalte is onderdeel van een kleine Nederlandse toer en het enige dat gratis te bezoeken is.

In Nederland heeft Burke een enorme naam en een grote aanhang. Bijzondere concerten zoals op Pinkpop (waarbij tientallen vrouwelijke fans het podium op mochten tot afgrijzen van de beveiliging) en het North Sea festival maar ook de samenwerking met De Dijk hebben daarvoor gezorgd. Burke zong vorig jaar mee op het nummer ‘Het moet en het zal’ op het gouden album Brussel. In eigen land is Burke al in 2001 opgenomen in de prestigieuze Rock ‘n’ Roll Hall of Fame.

Solomon Burke is de 11e en laatste artiest die op het gratis festival tijdens beide Pinksterdagen in Raalte is vastgelegd. Samen met 4 andere bands uit de VS (Fabulous Thunderbirds, The Blasters, de Dana Fuchs Band en Eric Sardinas & Big Motor), 2 uit het Verenigd Koninkrijk (Danny Bryant’s Redeye Band en Hokie Joint), 1 uit Canada (Big John Bates & the Voodoo Dollz), 1 uit Ierland (Samuel Eddy alias Eamonn McCormack) en uit Nederland bewezen èn nieuw bluestalent (Cuby & Blizzards en The Rhytm Chiefs heeft het free festival een internationaal karakter. Binnenkort zal de organisatie ook het schema bekendmaken van de optredens op eerste en tweede Pinksterdag.

Solomon Burke, die ook als ‘the Bishop’ door het leven gaat, stond begin jaren zestig aan de wieg van de soulmuziek. Veel van zijn nummers zijn uitgegroeid tot klassiekers. ‘Everybody Needs Somebody to Love’ is daar het bekendste voorbeeld van. In 2002 gooide Burke het roer om door het bluesalbum ‘Don’t Give Up On Me’ op te nemen. Dit resulteerde meteen in een Grammy Award voor beste bluesalbum. Daarna volgden gewoon weer nieuwe albums als ‘The Apollo Album’ in 2003, een uitstapje naar de country in ‘Nashville’ in 2004 (met o.a. Dolly Parton en Emmylou Harris) en vorig jaar ‘Like A Fire’.

Gewichtig is een understatement voor de Amerikaan die met 21 kinderen en inmiddels 100 kleinkinderen een vruchtbaar leven heeft geleid. Solomon Burke (van 21 maart 1940) is bisschop van zijn eigen kerk in de Californische San Fernando Valley. Hij is al ruim veertig jaar muzikaal bezig en hoort in het rijtje der soulgrootheden Otis Redding, Wilson Pickett en Sam Cooke. Hoewel hij een tijd uit de aandacht van de muziekminnaar is gebleven en nooit een interplanetaire hit heeft gehad, is de man stelselmatig platen blijven uitbrengen. Het album ‘Don’t give up on me’ uit 2002, gevuld met nummers van bewonderaars als Bob Dylan, Van Morrison, Nick Lowe, Elvis Costello en Brian Wilson, zorgde ervoor dat Burke weer de erkenning kreeg die zijn majestueus volumineuze stem en verschijning verdienden.

Al op zijn zevende werd Solomon Burke (1940) aanbeden door de bezoekers van Solomon’s Temple in Philadelphia. Week in, week uit gaf hij er opzwepende preken die zelfs op de plaatselijke televisie werden uitgezonden. Op veertienjarige leeftijd nam hij zijn eerste plaat “Christmas presents From Heaven” op, waarvan miljoenen exemplaren over de toonbank gingen. Al gaande veranderden zijn devote teksten naar meer aardse onderwerpen als de liefde en vrouwen, terwijl hij op muzikaal gebied zijn gospelstijl aanhield. Het resultaat was pure soul en leverde hits op als ‘Cry to Me’,’ Everybody needs Somebody to Love’ en ‘Down in the Valley’. Al in de jaren zeventig werden zijn nummers door onder andere de Rolling Stones, Led Zeppelin en Otis Redding gecoverd.

Solomon Burke is een ‘musician’s musician’: hij wordt nadrukkelijk door andere muzikanten gerespecteerd en geroemd zoals bewonderaars Tom Waits, Bob Dylan en Elvis Costello. Door zijn samenwerking met Junkie XL op de internationale danshit ‘Catch up to My Step’ maakten ook jonge generaties kennis met de flamboyante verschijning.
Solomon Burke preekt nog steeds in zijn eigen kerk in San Fernando Valley, maar vindt het nog belangrijker om voor ‘ongelovigen’ te zingen. ‘Waar zitten anders de mensen die mijn boodschap het meest nodig hebben? Iedereen in mijn kerk is al gered. Of dat beweren ze in ieder geval’, zegt hij.

Op de site www.thekingsolomonburke.com kunnen bezoekers binnenkort al doorgeven welke nummers ze graag willen horen tijdens het Pinksteroptreden in Raalte.

Foto's 3
Solomon Burke naar Raalte tijdens Ribs & Blues 2009 - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Solomon Burke naar Raalte tijdens Ribs & Blues 2009 - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Lees meer artikelen over:
Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *