Voorverkoop Piratenfestijn Lemelerveld valt tegen

piratenfestijn.jpgLEMELERVELD – Het Mega Piratenfestijn is dit jaar mogelijk voorlopig voor het laatst te gast in Lemelerveld. “De voorverkoop blijft ontzettend achter”, vertelt MPF-organisator Eddy Mensink. “De kosten van een evenement als dit worden alleen maar groter en de winstmarges kleiner. Het risico om een MPF te houden, als dat van tevoren niet bijna uitverkocht is, is enorm.”

“Vorig jaar bleef de voorverkoop in Lemelerveld ook al achter, maar dat werd in de laatste weken wel weer goed gemaakt. Dit jaar vooralsnog niet. Mogelijk is er toch sprake van verzadiging.”

Het Mega Piratenfestijn kan tegenwoordig overal in Nederland het ‘uitverkocht’-bordje ophangen. Dit jaar is de karavaan groter dan ooit en telt het festival maar liefst zeventien haltes. Er is net opnieuw een contract getekend met de TROS. De festivals in Neer (3 april) en Heerhugowaard (21 maart) waren weken van tevoren uitverkocht. Bovendien heeft de organisatie enorm geïnvesteerd in de artiestenkaravaan. Alle grote namen zijn erbij. De succesformule loopt als een trein

“Maar met de voorverkoop voor Lemelerveld wil het dus vooralsnog niet vlotten”, vertelt Eddy. “Op dit moment hebben we ongeveer de helft van de kaarten verkocht. En als je dan weet dat het vorig jaar ook al moeizaam liep, we hebben er toen op het laatste moment nog een enorm dure advertentiecampagne tegenaan gegooid, dan moeten we misschien conclusies trekken.”

Extra zuur is het omdat het voor het MPF allemaal is begonnen in Lemelerveld. Vijf jaar geleden werd daar het eerste festival gehouden. En daar begon ook de zegetocht. Het Mega Piratenfestijn heeft jarenlang overal het ‘uitverkocht’-bordje kunnen ophangen. En dat het goede tijden zijn geweest, wil Mensink ook niet ontkennen. “Maar de kosten zijn in de afgelopen jaren ook enorm gestegen. Mede door de regelgeving. Maar ook door ons eigen succes. Het Nederlandstalige lied is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Daardoor zijn de gages van de artiesten ook gestegen. De winstmarges zijn daardoor teruggelopen. Maar elk feest brengt nog wel steeds een enorm risico met zich mee. Je praat toch telkens over een productie van meerdere tonnen.

Veel mensen denken dat we alle kosten er al uit hebben, als het feest van tevoren uitverkocht is, maar dat is een misvatting. We hebben een groot deel van de barinkomsten ook nodig om de begroting sluitend te maken. En als je dan al niet voldoende bezoekers hebt, wordt het een onacceptabel groot risico. Zo moeten we elke halte van ons festival van jaar tot jaar beoordelen en evalueren. Dit is echter de eerste keer dat we ons zorgen maken.”

Mensink noemt meerdere mogelijke oorzaken voor de tegenvallende voorverkoop. “Na al die jaren is het nieuwtje er misschien wel vanaf”, stelt hij. “Misschien is de markt in de regio rond Lemelerveld wel verzadigd. We zitten dit jaar misschien ook wel wat te dicht op carnaval. En in deze tijden van crisis zijn de mensen toch wat zuiniger op hun geld. Als je er als vaste bezoeker vanuit gaat dat het festival er volgend jaar toch weer is, ben je na vijf jaar misschien wat minder snel geneigd om kaarten in de voorverkoop te kopen. Als je dan op het laatste moment besluit om te gaan, kun je ook nog wel een kaartje kopen aan de kassa, zo denkt men dan. Maar wij willen het risico niet lopen, dat dat niet gebeurt en wij met duizenden kaarten blijven zitten. Dat levert dan een strop op van meerdere tonnen.”

Het Mega Piratenfestijn slaat op vrijdag 6 maart weer de tenten op in Lemelerveld. Het reizende muziekcircus vindt die dag plaats in een enorme feesttent op het evenemententerrein aan de Vilstersedijk. Op het programma van het zesde Mega Piratenfestijn in Lemelerveld staan optredens van tal van artiesten uit de piratenwereld. Van Jannes tot Nick & Simon en van Jan Smit tot Marianne Weber.

Op het programma staan de volgende artiesten: Jan Smit, Jannes, Nick & Simon, Thomas Berge, Bouke, Corry Konings, Harm Wolters, Martin Dams, Rene Schuurmans, Jan en Zwaan, Henk Pleket, Koos Alberts, Alex, Helemaal Hollands, Patrick!, Marianne Weber, Jan Keizer, 3Js, Monique Smit en vele anderen.

De voorverkoop is via vele winkels geregeld, waaronder Kantoorboekhandel Nico de Graaf in Nieuwleusen, CD Hal in Ruinen, Café Reimink in Lemelerveld, Café de Japperij in Staphorst, Electro Centrum Expert in Raalte, Café ’t Praothuus in Wijhe, Café ’n Esch in Den Ham, Café ’t Achterhuus in Haarle, Music Store Van Lingen in Ommen, Café Vossenhol in Daarlerveen, Café de Schoenmaker in Luttenberg en De Smulbaai in Heino. Ook bij alle vestigingen van Music Store in de Benelux, de vestigingen van Primera en bij Paylogic (www.paylogic.nl, tel: 0900-72956442) kunt u kaarten bestellen. Verder zijn er ook kaarten verkrijgbaar via www.megapiratenfestijn.nl.

Verdere gegevens
Locatie: Evenemententerrein aan de Vilstersedijk
Entree: 22,50 euro
Aanvang: 20.00 uur
Tent open: 18.30 uur
Meer info is te vinden op de website www.megapiratenfestijn.nl.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *