Ribs&Blues: Vlaamse delegatie komt nieuw festival promoten

popa_chubby_06.jpgRAALTE – Een officiële delegatie van het eerste ‘Festival van de Lage Landen’ in Eeklo (Oost-Vlaanderen) zal tijdens Ribs & Blues in het Pinksterweekeinde aanwezig zijn om de bezoekers in Raalte te informeren en enthousiast te maken over dit eerste Nederlandstalige muziekfestival voor Vlaanderen en Nederland op 11 en 12 juli.

De contacten daarvoor zijn gelegd via de Raaltese Mia Nijland. Zij is een van de oprichters van het Vlaamse La Manière, mede-organisator van het Festival van de Lage Landen en verantwoordelijk voor de promotie in Nederland. La Manière in Eeklo wil, kort samengevat, de sociale, culturele en economische samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen stimuleren.

Khiz, de organisatie van de beroemde Gentse Feesten is hoofdorganisator van het festival van de Lage Landen. Het wordt in Vlaanderen breed ondersteund door onder meer de stad Eeklo, Radio 2, AVS Oost-Vlaamse TV en Het Nieuwsblad.

Het affiche van het tweedaagse festival is indrukwekkend. Nederland is 11 en 12 juli vertegenwoordigd met onder meer Nick & Simon, Frans Bauer, Rob de Nijs, Frank Boeijen en René Froger. Zij ontmoeten op het podium onder meer Belgische tegenhangers als Raymond van het Groenewoud, Dana Winner en Clouseau. Per dag worden er zo’n 35.000 bezoekers verwacht in Eeklo. Deze centrumstad van het Meetjesland heeft 20.000 inwoners en is dus ongeveer net zo groot als Raalte-dorp. De stad is bekend als geboorteplaats van onder meer de wielrenners Roger en Eric De Vlaeminck, AZ-voetballer Maarten Martens en acteur Jo de Meyere.

Burgemeester (en politicus) Koen Loete van Eeklo had zelf graag naar Raalte gekomen om het festival in zijn gemeente persoonlijk onder de aandacht te brengen, maar is door een volle agenda voor de Europese Verkiezingen in de week na Ribs & Blues een te druk bezet man. De Toeristische Dienst van zijn gemeente stuurt nu een vertegenwoordiging die het festival, Eeklo en het omliggende Meetjesland onder de Sallandse aandacht gaat brengen. Belangstellenden kunnen bijvoorbeeld proeven van de streekspecialiteit ‘Vlaamse Neuzen’.

Mia Nijland en haar compagnon Inge Kroes, hopen al op stromen Sallanders die in juli richting Eeklo afreizen, niet alleen voor het Festival van de Lage Landen op 11 en 12 juli maar ook naar het internationale ballooning festival op 25 en 26 juli. Ook dan staan er speciale Nederlands-Vlaamse brunches en andere verbroederingsactiviteiten op het programma. “Ik heb al contact gelegd met de TCR over gezamenlijk vervoer’, zo vertelt Mia enthousiast.

Mia Nijland, van huis uit orthopedagoge, heeft in Eeklo de beschikking over een deel van een monumentale kasteelvilla, genaamd La Manière. Daar werkt zij niet alleen als orthopedagoog zoals in Raalte, maar wil ze als maatschappelijke organisatie verbinding leggen tussen het (internationale) bedrijfsleven en de wereld van kunst en cultuur. ‘Waar gewoon en bijzonder elkaar ontmoeten’ is ook het motto van Nijland BOD, het Buro Orthopedagogische Dienstverlening aan de Enkstraat in Raalte. Dit bedrijf is actief in Nederland en België en biedt ondersteuning bij vernieuwingen in de zorg en het onderwijs voor kinderen met zorg- en leervragen.
La Manière is daarmee ook (veel) meer dan een organisatiebureau voor festivals.

Het versterken van de Nederlands-Vlaamse banden beperkt zich niet tot festivals, muziek en cultuur, maar betekent ook het opbouwen en versterken van economische banden en samenwerking. “Dan kun je denken aan Sallandse bedrijven die hun marktpositie in Vlaanderen willen versterken. Daarvoor heb je wel netwerken nodig. Daarom bieden wij voor het festival speciale VIP-arrangementen waarbij veel tijd en gelegenheid is om Vlaamse ondernemers en bestuurders te ontmoeten in een informele sfeer. Daarom ben ik ook zo blij dat we de kans krijgen om La Manière te presenteren bij de sponsors van Ribs & Blues.

Dat zijn toch de ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en hun betrokkenheid tonen door een bijzonder festival als Ribs & Blues te sponsoren. Anderzijds zijn dat ook de ondernemers die geïnteresseerd zijn in nieuwe mogelijkheden en kansen. We hebben hoge verwachtingen van de samenwerking met een groot, druk en gezellig festival als Ribs & Blues. We zijn heel erg blij met deze uitwisselingsprojecten die we ‘Raalte & Eeklo’, ‘Salland & Meetjesland’ en ‘Overijssel &Vlaanderen’ hebben genoemd.”

Tijdens eerste en tweede Pinksterdag kunnen alle festivalbezoekers terecht bij de delegatie van La Manière die een van de bekende Ribs & Blueshuisjes midden op festivalterrein de Domineeskamp bezetten zal. Want natuurlijk is iedereen die gewoon voor de sfeer en muziek naar het eerste Festival van de Lage Landen wil, van harte welkom in Eeklo. Een dagticket daar kost slechts 24 euro en een weekendticket 44 euro.

Lees meer artikelen over:
Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *