Eikenprocessierupsen ook binnen bebouwde kom in Raalte

RaalteRAALTE – De gemeente Raalte wordt de laatste 2 weken geconfronteerd met een fors toenemend aantal meldingen van eikenprocessierupsen. Waar in de voorgaande jaren deze rupsen alleen in het buitengebied werden aangetroffen, komen er nu ook veel meldingen binnen vanuit de bebouwde kom.

De meldingen komen vanuit de gehele gemeente binnen. De gemeente waarschuwt inwoners om uit de buurt te blijven van nesten met eikenprocessierupsen.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. Wanneer inwoners een nest aantreffen, moeten ze dit melden bij de gemeente via 0572-347799 of via de website van de gemeente.

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is de rups van een nachtvlinder die algemeen in België, en in Nederland sinds 2004 voorkomt. De vlinder heet eikenprocessierupsvlinder. De larve is een bladvretende rups die vooral op eiken voorkomt. De eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladeren tevoorschijn komen. In Nederland en Vlaanderen ontwikkelt de rups zich af en toe in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden.

De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen.

Brandharen
De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen.

De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen. Zonder behandeling kunnen de haren, als ze het oog binnendringen, blindheid veroorzaken, maar dit komt niet vaak voor.

In zeldzame gevallen kunnen andere verschijnselen ontstaan, namelijk braken, duizeligheid en koorts.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen half mei tot eind juni op de rupsen.

De brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig, die aan de stammen en dikke takken hangen. Jaren later kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Ook dieren, met name honden, kunnen last hebben van de brandharen van de rups.

De behandeling van brandharen begint met het zo goed mogelijk afspoelen van de huid, en het uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren, wat de klachten nog verergert. Ook kleding moet goed worden gewassen en uitgespoeld. De huid kan behandeld worden met mentholpoeder of -creme om de jeuk te verlichten.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *