Reünie voor oud werknemers Drukkerij Salland - Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto

Reünie voor oud werknemers Drukkerij Salland

SALLAND/DEVENTER – Voor en na de Tweede Wereldoorlog was Drukkerij Salland tientallen jaren de huisdrukkerij van het internationale Deventer uitgeefconcern Kluwer. Begin vorige eeuw begon deze drukkerij met een halve medewerker in de Polstraat.

In de decennia daarna groeide het bedrijf in de Deventer binnenstad uit tot een indrukwekkend grafisch bedrijf dat kranten drukte maar ook boeken, tijdschriften en losbladige uitgaven. In de jaren zeventig en tachtig werkten er zeshonderd mensen. In 1967 splitste Kluwer de drukkerij in twee vestigingen. De offsetdrukkerij verhuisde naar de Staverenstraat en de krantendrukkerij bleef in de binnenstad tot ook die in 1982 verhuisde, naar de Zutphenseweg, samen met het Deventer Dagblad.

Drukkerij Salland was vele jaren een begrip in Deventer en wijde omgeving. Werknemers, ook afkomstig uit de wijde omgeving, waren gehecht aan deze Kluwer dochter en bleven vaak hun leven lang bij het bedrijf in dienst. Tientallen grafici vierden er hun veertig- en vijftigjarig dienstverband. Na 1990 ging het bergafwaarts met deze twee drukkerijen. Na een aantal fusies en faillissementen ging deze zomer het laatste restant ter ziele. Er is niets van deze ooit roemruchte drukkerij over die zo’n tachtig jaar heeft bestaan.

Voormalige werknemers van Drukkerij Salland houden op vrijdag 6 november een reünie in het bedrijfspand van Binderij Sikkens waar ooit een van de Salland poten, de offsetdrukkerij, gevestigd was. Ruim vierhonderd mensen hebben zich vanuit het hele land aangemeld.

Ter gelegenheid van de reünie verschijnt een boek over de geschiedenis van Drukkerij Salland. In twintig hoofdstukken beschrijft Leo Enthoven, oud-hoofdredacteur van het Deventer Dagblad, de historie van het bedrijf. Hij nam vele interviews met ex-werknemers op in het boek dat verder tientallen humoristische anekdotes bevat. Een groot aantal foto’s completeert het beeld van Drukkerij Salland.

Het boek schetst een indrukwekkend beeld van een imposant grafisch bedrijf gezien door de ogen van de werknemers. Hun opvattingen en gevoelens zijn de rode draad in deze geschiedschrijving. Die heeft als toepasselijke titel ‘Met het hart gedrukt – groei, bloei en teloorgang van Drukkerij Salland’.

Voorintekenen
Deelnemers aan de reünie en geïnteresseerden kunnen het boek voor € 9,50 bestellen via de website van de organisatie www.reuniedrukkerijsalland.nl. De winkelprijs is € 24,95.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Hallo,

  Kan iemand mij vertellen of de 2e man rechts achter
  Bertus Jacobs (Twello) is?
  Wacht de reactie af! :mrgreen:

  Groetjes,

  Gracia van den Belt

 2. Hoi Gracia,

  Bertus Jacobs is mijn oom. Grappig dat ik zijn naam hier zie. Zijn bijnaam was volgens mij Sam omdat hij met zijn donkere krullen en bruine ogen een joodse uitstraling had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *