Grote verkeersmarkt voor leerlingen voortgezet onderwijs

OlstOLST-WIJHE/DEVENTER – De gemeenten Deventer en Olst-Wijhe organiseren van 9 tot en met 13 november een verkeersmarkt met als thema Veilig op weg van en naar school. Er doen circa 1.150 leerlingen uit het voortgezet onderwijs aan mee.

De Deventer wethouder Gerrit Berkelder opent de verkeersmarkt op 9 november om 9.15 uur in zalencentrum de Horst, Kerkstraat 5 in Deventer. De markt duurt van 9.30 tot 15.30 uur. De organisatie is in handen van Kromstaf Organisatie & Educatie.

Jongeren schatten situaties veelal verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij naar en van school, sportclub, vriendjes afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen en andere risicosituaties in het verkeer.

Wie schrikt het hardst!
Het thema van de verkeersmarkt wordt onder andere gebruikt in de interactieve les door NS Reizigers Luisteris. Tijdens deze 30 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabotage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen. Tien procent van het aantal vertragingen wordt veroorzaakt door derden: aanrijdingen, spoorlopers, zelfdoding en vandalisme.

Alcoholvoorlichting in de Verkeersmarkt
In de verkeersmarkt is voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer ingebouwd. De brugklassers van 12 jaar en ouder wordt op een ludieke wijze bewust gemaakt wat alcohol met je doet. Ze ervaren het ook. Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de ‘tunnelblik’.

Met een helm op wordt de praktijk nagebootst en het resultaat zal de leerlingen bewust maken van deze grote handicap op step of lopend door het circuit. De organisatie, ondersteund door Tactus Verslavingszorg, geeft een demonstratie van de gevaren die kunnen optreden bij een teveel aan alcohol.

Overige activiteiten
Tijdens de verkeersmarkt is er verder aandacht voor de gevaren van de ‘dode hoek’. Niets heeft zo’n impact op een school als leerlingen door een vrachtauto worden overreden. Daarnaast is er een reactietester. Wat is de remweg bij een noodstop van een auto die 30 kilometer per uur rijdt in een wijk? Dit wordt gevisualiseerd en begrijpelijk gemaakt.

De Gehandicaptenraad verzorgt de rolstoelbaan. De leerlingen ervaren hoe het is om in een rolstoelbaan aan het verkeer deel te nemen. Ook is er aandacht voor de blindenbaan. De leerlingen kunnen ervaren hoe het is om in het verkeer je weg te vinden als slechtziende of blinde. Ze worden begeleid door vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Ook is er aandacht voor de route van huis naar school en andersom.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *