Geen muziekkorpsen in Raalter carnavalsoptocht - Foto: Pim Haarsma
Foto: Pim Haarsma

Geen muziekkorpsen in Raalter carnavalsoptocht

RAALTE – De optochtcommissie van carnavalsvereniging De Stöppelkaters heeft laten weten dat er tijdens de “Grote Sallandse Optocht” in Raalte geen muziekverenigingen mee mogen doen. De reden die hiervoor wordt aangedragen is dat de muziekkorpsen worden overstemd door het geluid van de grote wagens en dat ze hier dus eigelijk niet meer in passen.

De muziekverenigingen zelf zijn het absoluut niet eens met deze beslissing. Showkorps Amicitia Boerhaar en drumfanfare St. Caecilia uit Raalte hebben zelf nooit hinder ondervonden van de andere deelnemers. Zij denken dat de optochtcommissie deze beslissing heeft gemaakt uit financiële redenen, hoewel dit wordt ontkent.

 De optochtcommissie geeft aan dat afgelopen jaren is gebleken dat nagenoeg elke deelnemer eigen muziek heeft en veel spektakel brengt, waardoor een functie van een muziekkorps minder vanzelfsprekend is geworden. Echter muziekkorpsen lopen al 50 jaar mee en hebben de optocht geholpen groot te worden. Als dank worden zij nu geweigerd en uitgesloten van deelname!

 Een mogelijkheid die door de optochtcommissie is aangegeven is om als loopgroep in te schrijven onder een andere naam. Wanneer er dan instrumenten worden meegenomen, kan de commissie hier niets aan doen. Echter zo kunnen er dus toch muziekkorpsen meedoen, alleen zijn ze niet zo geregistreerd. Voor de muziekkorpsen is het juist belangrijk om zich als muziekkorps te presenteren en zo naar buiten te treden. Ze willen juist niets liever dan zich muzikaal te presenteren op straat tijdens optochten.

 Daarnaast vroeg de optochtcommissie Amicitia de wisselbeker in te leveren, welke zij vorig jaren hebben behaald met hun carnavalsoutfit. Amicitia weigert dit te doen: Zij hebben deze wisselbeker eerlijk verdient en zolang er geen mogelijkheid is om de beker weer te winnen, houden ze de wisselbeker in bezit.

 Ook was de mededeling dat de korpsen niet mee mochten doen erg laat gedaan. De voorbereidingen bij de muziekkorpsen waren al in volle gang. Het kost namelijk veel tijd en geld om een heel korps van carnavalskleding te voorzien. Er zijn nu dus extra kosten gemaakt voor carnavalskleding die niet gedragen wordt.

 Amicitia Boerhaar en drumfanfare St. Caecilia vragen zich bovendien af hoe het mogelijk is dat Majorettevereniging De Stars uit Almelo op de deelnemerslijst staat. De Stöppelkaters willen toch geen muziekkorpsen meer in de optocht?

 De muziekverenigingen voelen zich dus behoorlijk afgescheept en verzoeken de optochtcommissie hun besluit terug te draaien en alsnog de muziekkorpsen weer uit te nodigen voor de optocht. De korpsen zijn erg benieuwd hoe het publiek over de beslissing van de optochtcommissie denkt. Dit kan toch geen juiste beslissing zijn? Laat jouw mening horen, en reageer op dit artikel!.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Het is toch niet te geloven!!! Wat een belachelijke gedachtengang van de optochtcommissie, een muziekkorps is toch niet weg te denken uit een optocht. Vooral als een muziekkorps zich er ook nog druk voor maakt om er als “best verkleed” uit de bus te komen. Ik hoop dat ze zich nog eens achter de oren krabben en tot de conclusie komen dat dit geen vernieuwing is voor een optocht, zoals in de krant staan. 😈

  2. het publiek moet nu thuis blijven voor die optocht en naar andere optochten gaan het is geen egte optocht meer zonder muziek korpsen

  3. ik vind het ook belachelijk dat de muziek korpsen mogen komen!!!!!
    zo vindt ik het ook niet meer leuk om er naar toe te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *