Gemeente Olst-Wijhe wordt ontwikkelgemeente - Foto: Gemeente Olst-Wijhe
Foto: Gemeente Olst-Wijhe

Gemeente Olst-Wijhe wordt ontwikkelgemeente

OLST-WIJHE – Vandaag (vrijdag 29 januari) ondertekende de gemeente Olst-Wijhe een samenwerkingsovereenkomst met Saxion Hogescholen Deventer. Deze overeenkomst is het gevolg van een strategische keuze binnen onze organisatie om zich te profileren als zogenoemde ‘ontwikkelgemeente’.

Een gemeente waarbij veelal jonge medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen een publieke organisatie.

Deze keuze is gebaseerd op het gegeven dat de gemeente op de arbeidsmarkt te maken heeft met een stevige concurrentie, niet alleen met de particuliere sector maar ook binnen de publieke sector met relatief grote werkgevers als de gemeenten Zwolle, Deventer en in wat mindere mate Raalte en uiteraard ook de provincie Overijssel. In het kader van deze keuze heeft de gemeente de afgelopen jaren relatief veel stagiaires en afstudeerders van met name de hogescholen Windesheim en Saxion binnen de organisatie een plek gegeven.

Daarnaast hebben groepen studenten meegelopen bij processen zoals de totstandkoming van dorpsontwikkelingsplannen. Groepen studenten hebben kennis kunnen maken met de taken, processen en medewerkers van een relatief kleine plattelandsgemeente en daar vervolgens over het algemeen een zeer positief beeld bij gekregen. Een profilering die voor de organisatie uiteraard van zeer grote waarde is.

Studenten uit de omgeving
Temeer omdat de meeste studenten van beide hogescholen een regionale binding hebben en dus een eerste baan in de regio een aantrekkelijke optie kan vormen. Uit de ervaringen tot nu toe is gebleken dat een relatief kleine overheidsorganisatie voor studenten en starters op de arbeidsmarkt een zeer interessante organisatie kan zijn.

Als gevolg van korte lijnen en een overzichtelijk maatschappelijk veld is het mogelijk om in korte tijd een goed beeld te krijgen van de – ingewikkelde – context waarin een gemeentelijke organisatie moet opereren. De ervaring leert dat dit in een kleine organisatie beter en sneller lukt dan in een grote organisatie.

Wat betreft de inhoud van de samenwerking is de keuze gemaakt om met Saxion vooral samen te werken op inhoud, heel specifiek met onder meer de plattelandswerkplaats en binnen ruimtelijke ontwikkelingen. Met Windesheim wordt vooral samengewerkt op het terrein van organisatieontwikkeling, management en op het terrein van human resources management (hrm).

Docenten ook
De samenwerking blijft overigens niet beperkt tot studenten. Het is ook nadrukkelijk de bedoeling om uitwisselingen tot stand te brengen tussen medewerkers van de gemeente Olst-Wijhe en docenten. Ook worden de hogescholen nauw betrokken bij de uitvoering van onze scholings- en trainingprogramma’s.

Young potentials
Naast de nauwe samenwerking met Saxion en Windesheim is in het kader van ontwikkelgemeente gekozen om bij het wervings- en selectiebeleid (overheids)ervaring minder zwaar te laten wegen. Ontwikkelpotentie weegt als selectiecriterium zwaarder dan voorheen. Dit betekent dat inmiddels verschillende ‘young potentials’ een positie hebben op bijvoorbeeld coördinatorenniveau. Ook hebben jonge medewerkers van bureaus die hebben laten zien over “ontwikkelpotentie” te beschikken een baan aangeboden gekregen.

Daarnaast wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de ontwikkelpotentie van zittende medewerkers. Interne doorstroming met inachtneming van het feit dat men nog niet direct over alle competenties beschikt is een belangrijk onderdeel van de ‘ontwikkelgemeente’ die onze organisatie wil zijn. Voorkomen dat interessante klussen en werkzaamheden bij derden worden ondergebracht en voor onze eigen mensen alleen de reguliere werkzaamheden overblijven.

Dit leidt enerzijds tot een (beperkte) stijging van het aantal formatieplaatsen maar levert anderzijds kostenbesparingen op door minder een beroep te hoeven doen op externe bureaus hetgeen de continuïteit en herkenbaarheid van onze bedrijfsvoering ten goede komt.

Mentortraject
Uiteraard heeft een dergelijke strategische keuze consequenties voor de zittende medewerkers in onze organisatie. Er moet een intrinsieke bereidheid bestaan om de eigen kennis en ervaring over te brengen op nieuwe medewerkers die wel over potentie beschikken maar nog niet over de benodigde ervaring. Hiertoe is een mentorentraject opgezet op basis waarvan onze organisatie inmiddels over een negental mentoren beschikt die bereid en in staat zijn om medewerkers in hun ontwikkeling te begeleiden.

Toekomst
Op deze manier hoopt de gemeente het ietwat abstracte begrip ‘ontwikkelgemeente’ de komende jaren concreet in te vullen in ons streven om onze mensen te binden en te boeien. Dit alles om met enthousiaste medewerkers kwaliteit aan de samenleving te blijven leveren!

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *