Ingezonden: Heino, het lachertje in de gemeente Raalte

Lokaal Alternatief heeft besloten haar naam te veranderen in “En nu Heino!” en wordt ondersteund door een aantal, veelal prominente en niet-onbemiddelde inwoners van Heino, die vaak nog te kort hier wonen of te jong zijn om de voorgeschiedenis van Den Daas en zijn partijen te kennen.

Een aantal van hen zijn goede bekenden van mij en ik ga ervan uit dat zij mij dit artikel niet kwalijk zullen nemen maar dat dit hen aan het denken zal zetten om verantwoord te stemmen. Zij hebben niet in de gaten dat hen oude wijn in nieuwe zakken verkocht wordt.

De lijsttrekker van de ‘partij’ (die nog niet eens bestaat), Egbert Den Daas, switchte van de PvdA naar D’66 waarvoor hij in de Heinose raad zat. In 2000 bij de herindeling maakte hij weinig kans om met die partij een raadszetel te behouden. Hij en een medestander, werden enkele maanden voor de verkiezingen door Gemeentebelangen Heino benaderd om met hen mee te doen. De verkiezingen werden een groot succes voor Gemeentebelangen: 3,5 zetel voor GB Heino en 4,5 voor GB Raalte. In totaal werden er 1860 stemmen op GB Heino uitgebracht, waaronder 442 voorkeursstemmen op de twee heren die achter lijsttrekker Carla Hoge op de 2e en 3e plaats stonden.

Na de verkiezingen besloten de heren uit de partij te stappen en hun 2 raadszetels mee te nemen. Uiteraard was het dorp te klein voor deze move. Ik stelde een referendum voor onder de GB Heino kiezers om te bezien of deze konden instemmen met de door velen als diefstal betitelde actie van de heren. Met hun 442 stemmen hadden ze nog geen recht op 1 zetel, (daarvoor hadden ze er 620 nodig), terwijl ze 2 zetels meenamen! Den Daas weigerde een referendum (!) en toen heb ik zelf het initiatief maar genomen. Helaas voor hen was slechts 1,2% van de ondertekenaars het ermee eens dat zij de zetels hadden “meegenomen’, maar ze gaven ze niet af.

Vanaf toen zijn ze hun eigen gang gegaan. Toen GB uit de coalitie met het CDA stapte bestonden ze het zelfs met Lokaal Alternatief hun plaats in te nemen en een van D’66 “geleende” wethouder, Egbert Baarsma, benoemd te krijgen.

Bij de volgende raadsverkiezingen werd het mistige beleid afgestraft, krap 1 zetel bleef voor Den Daas over. Omdat hij bij de komende verkiezingen geen kans zag een lijst samen te stellen heeft hij het lumineuze idee van “En nu Heino!” uitgebroed. Daarmee slim inspelend op het sentiment dat, naar hij waarschijnlijk vermoedt, nog onder enkele burgers leeft als gevolg van de herindeling en het trage werken van de gemeente.

Omdat hij vrijwel alle steun kwijt was (hoe zou dat komen?) heeft hij een blik nieuwe mensen moeten opentrekken, waarvan de meesten zijn verleden niet kennen en heeft hij dezelfde prioriteiten als in 2001 weer opgepoetst. Zijn programma bevat niets wat ook niet bij andere partijen in het programma staat. En zou hij met die ene, of hooguit twee zetels datgene wel voor elkaar krijgen wat hij en van der Veer met z’n tweeën niet eens voor elkaar konden krijgen of andere, grotere oppositiepartijen in al die tien jaar ook niet is gelukt? Heino moet vooruit in de tijd in deze gemeente en niet tien jaar in de tijd teruggezet worden. Met ‘EnNUHeino’ komen de kiezers van Heino in een politiek en sociaal isolement zonder continuïteit terecht ten opzichte van de rest van de gemeente, Heino wordt vier jaar lang het lachertje in de raad en in de gemeente. Dat moeten we met elkaar niet willen! Of verwachten we nu ook En Nu Heeten, En Nu Nieuw-Heeten, En Nu Schoonheten, En Nu Stoevinghe, En Nu Broekland, En Nu Raalte, En Nu Raalte- Noord, En Nu Luttenberg, En Nu Marienheem, En Nu Laag-Zuthem en En Nu Liederholthuis??

En ná die vier jaar?

Laat uw stem niet verloren gaan aan het eigenbelang van een enkeling, en gebruik deze op een meer constructieve wijze.

De krantenartikelen van destijds zijn digitaal beschikbaar voor geïnteresseerden bij ondergetekende.

Heino, Kees Huls

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Bij Kees Huls is de schuld van al zijn problemen altijd een ander.

    De bank , de verhuurder etc . Nee, hij is onbesproken??

    Dat niet iedereen perfect is ok. Maar vanuit zijn mond, is het wel erg de pot verwijt de ketel enz.

  2. Beste Joop, welk probleem heb ik?? Hoezo geef ik iemand de schuld? Als je met modder wil gooien kun je niet- anoniem reageren, dan ben je een Kerel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.