Open dag archeologische vondsten in Den Nul op 24 juli

Den NulDEN NUL – Onlangs zijn op de plek van het toekomstige Informatiecentrum Den Nul archeologische onderzoeken uitgevoerd. Daarbij zijn bijzondere vondsten gedaan. Deze wil de gemeente Olst-Wijhe graag met u delen en daarom organiseert zij op 24 juli 2010 een open dag voor alle geïnteresseerden.

Prehistorie boven water
In de week van 19 juli voert ADC ArcheoProjecten in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe aanvullend archeologisch onderzoek uit op de plek van het toekomstige Informatiecentrum IJssel Den Nul. Dit onderzoek is het vervolg op het ‘proefsleuvenonderzoek’ dat onlangs op deze locatie is uitgevoerd. Hierbij zijn, op een diepte van zo’n anderhalve meter onder het maaiveld, sporen gevonden, die wijzen op bewoning in de vroege prehistorie (Meso- en/of Neolithicum), de late prehistorie en de Middeleeuwen.

In de prehistorie is sprake geweest van bewoning op het in de ondergrond van het plangebied aanwezige rivierduin. Dit kan worden opgemaakt uit het feit dat in beide proefsleuven vuursteenafslagen zijn aangetroffen. Ook is een haardkuil gevonden op de top van het rivierduin. In beide proefsleuven zijn bovendien enkele fragmenten uit de late prehistorie (2900 tot 12 voor Christus) aangetroffen en aardewerk uit de Middeleeuwen.

Duik in het verre verleden. Wie maakt daar een leuke tekening van?
Tijdens de open dag is een archeoloog van ADC aanwezig die u alle informatie geeft over de vondsten die al gedaan zijn en misschien nog gedaan worden. Deze worden uiteraard ook getoond. Naast deze duik in het verre verleden is er ook een tekenwedstrijd voor de kleinsten georganiseerd en maken zij kans op leuke prijzen.

Hoe zagen de mensen in de steentijd er uit? Wat deden ze daar bij de IJssel? Hoe woonden ze?
De gemeente Olst-Wijhe realiseert zich dat veel kinderen op vakantie zijn. Uitstel van het graafwerk tot na de vakantie is helaas niet mogelijk. Toch daagt zij alle kinderen t/m 12 jaar (basisschool) uit om een tekening te maken. De tekening kan worden ingeleverd bij het klantcontactcentrum of worden opgestuurd naar de gemeente Olst-Wijhe, t.a.v. Anita ten Broeke, Postbus 16, 8120 AA Olst. De jury die de inzendingen gaat beoordelen bestaat uit burgemeester Ton Strien, Hans van Vliet (Ruimtelijke Ontwikkelingen) en Anita ten Broeke (Communicatie).

Een uitje voor het hele gezin
Wilt u ook een kijkje nemen in het verleden? Kom dan naar de open dag op 24 juli 2010 bij de Lange Kolk in Den Nul van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *