Vanavond opening expositie 15 jaar Ribs & Blues - Foto: PR
Foto: PR

Vanavond opening expositie 15 jaar Ribs & Blues

RAALTE – De speciale jubileumexpositie over 15 jaar Ribs & Blues wordt vanavond om 20:00 uur officieel geopend in de ruimte naast Taveerne Tivoli aan de Zwolsestraat in Raalte. Bezoekers zijn die avond tot 23 uur welkom, maar kunnen ook zondagmiddag 27 maart tussen 15 en 19 uur een kijkje nemen bij de speciaal aangeklede ruimte met tientallen foto’s, t-shirts, posters en andere attributen die een goed beeld geven van 15 jaar Ribs & Blues.

Zaterdagavond treedt in Taveerne Tivoli de band Simple Simon en zondagmiddag de Twelve Bar Blues band op. Exposities en bands zijn gratis te bezoeken.

Ribs & Blues ontstond rond het afscheid van de legendarische burgemeester Wim Zuidwijk die decennialang de ambtsketen droeg in de toenmalige gemeente Raalte. Er werd een praatgroep of denktank opgericht om te onderzoeken of er geen mogelijkheden waren voor een tweede evenement naast de toen al wijd en zijd bekende Stöppelhaene. Bekende en prominente Raaltenaren zoals Henk Aa, Teun de Haan, Hans Reinders, Bert Reinders, Rob Telgenkamp (nog steeds bestuurslid), Nols Heetkamp, Ruud Hendriks en burgemeester Zuidwijk zelf kwamen bijeen. ‟Al snel kwamen we tot de conclusie dat we het uit de agrarische sfeer moesten trekken, maar de denkfase heeft in totaal toch nog wel twee jaar geduurd. De uiteindelijke opdracht, die we onszelf gaven, was om een evenement te organiseren dat aan drie voorwaarden moest voldoen. Het moest plaatsvinden tijdens Pinksteren, een combinatie zijn van muziek en culinair en een programma voor het hele gezin bieden‟, aldus de eerste voorzitter, Ruud Hendriks. Het was uiteindelijk Teun de Haan die, gesteund door Bert Reinders met het idee kwam om iets te doen in de sfeer van het zuiden van de VS en met barbecuewedstrijden. ‟De spareribs waren er dus eerder dan de blues, maar het is een mooie combinatie. Spareribs werden vroeger veel genuttigd door de arme zwarte bevolking en daar was de blues natuurlijk ook bijzonder populair‟, stelt Heetkamp.

De eerste aflevering van Ribs & Blues in 1997 was op de Herenhof. Er werden meteen maar 15 grote barbecues in de VS besteld en de technische commissie van Stöppelhaene timmerde met afvalhout de nu nog steeds gebruikte huisjes voor de verkoop van spareribs en andere barbecueproducten in elkaar. ‟Het verenigingsleven zoals Kwiek, Stöppelkaters, scouting en vele Raaltenaren hielpen volop mee. Het was meteen een succes. Het grote aantal bezoekers, echt vele duizenden, overviel ons eigenlijk totaal.‟

Die eerste jaren op de Herenhof toonden aan dat de organisatoren een gouden formule met groeipotentie in handen hadden. Dat gold ook voor de muziek. Met een optreden van Cuby & The Blizzards werd in het eerste jaar meteen al de Nederlandse bluestop in huis gehaald, maar in de jaren daarna schroomde men niet om ook over de landsgrenzen te kijken, Amerikanen, Britten en ander bluesvolk uit de halve wereld hebben op de Domineeskamp gestaan.

Het evenement groeide gestaag en daarmee kwam ook een eind aan de periode Herenhof. Deze locatie barstte eind jaren’90 uit haar voegen en in 2001 kondigde de organisatie daarom aan naar de Domineeskamp te verhuizen. Daar kreeg Ribs & Blues alle kansen en ruimte om zich verder te ontplooien. In alle facetten want ook de entertainmentpoot werd steeds belangrijker. Kids Corner, Adventureland, Theaterland, noem het maar op. En er was door de jaren heen ruimte voor bijzondere activiteiten, zoals de recordpoging om de grootste hamburger ter wereld te bakken en de indoor motorbaan Wall of Death.

Ribs & Blues is nu een fenomeen waar je niet omheen kunt. Een feest, waarbij iedereen zich thuis voelt. Je hoeft niet eens van bluesmuziek te houden of dol te zijn op spareribs om je uitstekend te kunnen vermaken. Het gratis toegankelijke feest tijdens de Pinksterdagen is een festival met een kenmerkende sfeer, die zich moeilijk in woorden laat vatten. Dezelfde ambiance wordt ook geroemd door de artiesten, die van heinde en verre naar Raalte komen. En vaak rustig tussen het publiek lopen zoals Los Lobos en Walter Trout vorig jaar, toch niet de eerste de besten. De kracht van Ribs & Blues? Daarover zijn de bestuursleden van vroeger en nu het roerend met elkaar eens. Dat is hun ogen het draagvlak, zowel bij de gemeente Raalte als bij de vele vrijwilligers uit het verenigingsleven, inmiddels meer dan 700, maar ook het groeiend aantal bedrijven die sponsoren of op een andere manier steun bieden.

Foto's 2
Vanavond opening expositie 15 jaar Ribs & Blues - Foto: PR
Foto: PR
Lees meer artikelen over:
Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *